back

Заходи до 75-их роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні

24-11-2008 | 14:41

22 листопада у Чернігівському обласному академічному музично-драматичному театрі ім. Т.Шевченка пройшов вечір-реквієм "Твій біль, Україно!". Під час вечора експонувалася пересувна виставка "Ми звинувачуємо. Голод 1932-1933 рр. очима документів" . Також голова облдержадміністрації Володимир Хоменко та голова обласної ради Наталія Романова взяли участь у церемонії спеціального погашення художнього конверта з оригінальною маркою.

«Сьогодні маємо майже 30 тисяч задокументованих свідчень. Це правда про страшні часи, збережена тими, хто вижив. Перед ними ми схиляємося в шанобливому поклоні з глибокою вдячністю за мужність, терпіння і милосердя», - зазначив у своєму виступі Володимир Хоменко.

На згадку про тих, хто мученицькі пішов із життя, на Чернігівщині встановлено 227 пам’ятних знаків, пам’ятники в Мені, Щорсі, Ніжині. Незабаром відкриють величний монумент у Прилуках. Керівник області висловив вдячність депутатам Чернігівської міської ради за ухвалене ними рішення про виділення землі біля Троїцького монастиря, на якій буде зведено монумент пам'яті і скорботи.

«Те, що ми робимо сьогодні для вшанування 75-х роковин Голодомору, стає частиною тривалого процесу національного порозуміння та діалогу в нашому суспільстві. Теперішнє покоління українців запалює свічку пам’яті, демонструючи громадянську єдність і національну свідомість… І, спираючись на внутрішню волю, будує свою державу правдою, людяністю і вірою», - сказав голова обласної державної адміністрації.

Після реквієму в театрі перед П’ятницькою церквою розпочалася Всеукраїнська акція "Засвіти свічку!" Поминальну літію відслужив єпископ Чернігівській і Ніжинський, керуючий єпархією УПЦ (КП) Іларіон. Після молитви вибірково зачитувалися імена жертв Великого голоду з усіх 22 районів області. Пам'ять тих, хто прийняв мученицьку смерть, була вшанована хвилиною мовчання.