back

Тваринницька галузь Чернігівщини має позитивну динаміку розвитку та гарні перспективи

08-07-2013 | 08:25

У цьому змогли пересвідчитися учасники Всеукраїнської наради з питань особливостей ведення галузі м'ясного скотарства, яка 5 липня відбулася на базі сільськогосподарських підприємств Борзнянського району Чернігівської області. Захід був ініційований Міністерством аграрної політики та продовольства України. Увазі керівників аграрних підприємств з різних регіонів було представлено здобутки ряду господарств Чернігівщини, що спеціалізуються на вирощуванні великої рогатої худоби м’ясного напряму продуктивності.

Участь у нараді взяли заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Валерій Давиденко, заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Олександр Шанойло, директор Департаменту тваринництва Мінагрополітики України Андрій Гетя, директори Департаментів агропромислового розвитку облдержадміністрацій, начальники управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій Чернігівської області, керівники аграрних підприємств.

На пленарній частині Всеукраїнської наради заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Валерій Давиденко зазначив, що в Україні реалізується державні програми, спрямовані на розвиток сільськогосподарського сектору. У країні триває реалізація соціальних ініціатив Президента Віктора Януковича, які, зокрема, передбачають перетворення сільського господарства на високоефективну та конкурентоспроможну галузь економіки держави.

Заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Олександр Шанойло поінформував присутніх про перспективи розвитку м’ясного скотарства в Чернігівській області, зазначивши, що регіон з помірним температурним режимом, великою кількістю луків і пасовищ та іншими природними перевагами має великий потенціал розвитку тваринницької галузі.

За підсумками п’яти місяців агропромисловий комплекс Чернігівщини збільшив виробництво м’яса усіх видів. На сьогодні у сільськогосподарських підприємствах області утримується 14 племінних та 31 товарне стадо великої рогатої худоби м'ясного напрямку продуктивності, які налічують близько 14 тисяч голів — по кількості м'ясної худоби наша область займає друге місце в Україні. Сільськогосподарські виробники області займаються розведенням 8 порід великої рогатої худоби м’ясного напряму продуктивності. Середньодобові прирости ВРХ за 5 місяців 2013 року склали 564 г, що на 7% більше, ніж за відповідний період 2012 року.

«Наша мета, і ми перевели її у площину реалізації, — це замкнені виробничі цикли як у молочному, так і у м’ясному напрямах. Власна племінна база, власне виробництво та кормова база, а також власна переробка. Ми повинні вивозити за межі області та країни не сировину, а готову продукцію. Тоді матимемо не лише просте відтворення виробництва, а й отримаємо додану вартість, розвиватимемо суміжні напрямки, збільшуватимемо кількість робочих місць», — наголосив Олександр Шанойло.

Підбиваючи підсумки наради, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Валерій Давиденко підкреслив, що побачене на Чернігівщині красномовно свідчить про велику увагу до галузі тваринництва з боку облдержадміністрації, що сприяє її серйозним здобуткам. Тваринницька галузь має позитивну динаміку розвитку, тому досвід місцевих господарників потребує вивчення і розповсюдження. «Іде процес не тільки відновлення старих потужностей, але й створення нових комплексів. Але для масштабнішого розвитку тваринництва необхідно й надалі залучати інвестиції у галузь, перейти до інноваційної моделі її розвитку, розумно використовувати кредити, оптимізувати дозвільну систему в АПК, добре вивчити свій внутрішній споживчий ринок і поступово рухатися за межі держави», — сказав Валерій Давиденко.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації