back

Презентація обласного тому Національної книги пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років

21-11-2008 | 12:25

20 листопада за участю голови облдержадміністрації Володимира Хоменка відбулася презентація обласного тому Національної книги пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років. У заході взяли участь члени редколегії обласного тому, працівники архівних установ, музейних і бібліотечних закладів, представники місцевих органів виконавчої влади, науковці, викладачі, студенти та журналісти.

Відкриваючи захід, голова облдержадміністрації назвав цю книгу вінцем багаторічної копіткої самовідданої праці багатьох людей: знаних науковців, освітян, архівістів, працівників державних установ та органів місцевого самоврядування, волонтерів. Символічно, що чернігівський обласний том Національної книги пам'яті побачив світ у 2008 році, який увійде в історію України як Рік вшанування жертв Голодомору.

«Якими були масштаби страшних «жнив скорботи» на Чернігівщині – напевно, встановити вже неможливо. На превеликий жаль, імена тисяч жертв назавжди залишаться невідомими… Невідомими, але не забутими», - сказав Володимир Хоменко.

У книзі Пам'яті і книзі Скорботи – імена загиблих, які вдалося встановити на підставі нечисленних уцілілих архівних документів, книг реєстрації актових записів про смерть, а також свідчень очевидців Голодомору, спогадів сучасників.