back

Права мешканців гуртожитків на житло повинні бути захищені

02-07-2013 | 16:20

Захистити права мешканців гуртожитків на житло – наше головне завдання. Про це сказав заступник голови облдержадміністрації Віктор Геращенко на черговому засіданні обласної комісії з питань забезпечення прав мешканців гуртожитків на житло, яке відбулося 2 липня. Комісія проаналізувала зроблене в області щодо передачі гуртожитків у власність територіальних громад та окреслила проблемні питання, які потребують негайного вирішення.

Директор Департаменту ЖКГ, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації Петро Головач повідомив, що на виконання Закону України «Про Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012-2015 роки» розроблена та затверджена розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 12 листопада 2012 року № 421 обласна Програма передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012-2015 роки.

У цілому на території області налічується 99 гуртожитків. 44 гуртожитки перебувають у власності територіальних громад, 28 – у державній, 27 – у приватній.

На сьогодні майже 7,6 тисяч осіб проживають тривалий час (не менше п’яти років) у гуртожитках, призначених для проживання одиноких громадян або сімей, та не мають іншого власного житла.

Упродовж 2012-2013 років в області прийнято до комунальної власності 7 гуртожитків.

На 2013 рік до Мінрегіону України подано пропозиції щодо фінансування робіт з ремонту гуртожитків, які передаватимуться у власність територіальних громад.

Петро Головач відмітив, що найбільш проблемними є гуртожитки, які входять до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації. В області таких налічується 27. Мешканці цих гуртожитків не мають можливості приватизувати свої кімнати та постійно існує загроза їх виселення, незаконного позбавлення житла.

Віктор Геращенко акцентував увагу на тому, що на державному рівні для вирішення даного проблемного питання розроблено зміни до Закону України «Про Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012-2015 роки». Облдержадміністрація, в свою чергу, погодила ці зміни. Після їх прийняття Верховною Радою України відбудуться позитивні зрушення у процесі передачі гуртожитків до комунальної власності територіальних громад.

За підсумками засідання комісії готується протокольне рішення.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації