back

Селекторна нарада

07-08-2008 | 17:18

7 серпня під головуванням заступника голови, керівника апарату облдержадміністрації Володимира Приходька відбулася селекторна нарада щодо стану виконання в області Указу Президента України від 11.12.2007 № 1205/2007 «Про проведення в Україні у 2008 році Року підтримки національного усиновлення та інших форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У засіданні взяли участь представники служби у справах дітей облдержадміністрації, обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, головного управління праці та соціального захисту населення, управлінь освіти і науки, охорони здоров’я облдержадміністрації, УМВС України в області, заступники голів райдержадміністрацій, міськрайвиконкомів та керівники відповідних територіальних підрозділів області.

«Проблема сирітства не є новою для нашого суспільства, але безумовно була і залишається однією з найгостріших соціальних проблем сьогодення. Станом на 01.07.2008 року в області нараховувалось 2937 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування з яких 1863 (63,4 %) перебувають в сімейних формах виховання (опіка, піклування, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу), інші 1074 (37 %) знаходяться у державних інтернатних та навчальних закладах. На початок поточного року сімейними формами виховання було охоплено 57,1 % дітей вищезазначеної категорії» - такими словами розпочав селекторну нараду Володимир Приходько.

Він також зазначив, що відповідно до ст.6 Закону України „Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування” за умови втрати дитиною батьківського піклування відповідний орган опіки та піклування вживає вичерпних заходів щодо влаштування дитини в сім'ї громадян України - на усиновлення, під опіку, у прийомні сім'ї або дитячі будинки сімейного типу. До закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дитина може бути влаштована в разі, якщо з певних причин немає можливості влаштувати її на виховання в сім'ю.

На постійному контролі органів місцевої виконавчої влади та самоврядування перебуває стан реалізації Указу Президента України від 11.12.2007 № 1205/2007 «Про проведення в Україні у 2008 році Року підтримки національного усиновлення та інших форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» та відповідного розпорядження голови облдержадміністрації від 9 січня 2008 № 3.

За словами заступника начальника служби у справах дітей облдержадміністрації Станіслава Железного, пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в 2008 році визначено національне усиновлення. Упродовж поточного року нашими співвітчизниками в області усиновлено 21 дитину (за підсумками першого півріччя 2007 року – 7 дітей).