back

Засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

24-10-2008 | 17:22

Як вирішується питання по ліквідації боргів із заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях області йшлося 24 жовтня на засіданні обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, яке проходило під головуванням заступника голови облдержадміністрації Олександра Шанойла.

Про ситуацію по заборгованості із заробітної плати станом на 1 жовтня 2008 року присутнім розповіла заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Катерина Тимощенко. За її словами, незважаючи на ряд цілеспрямованих заходів, які здійснювалися в області щодо ліквідації боргів із заробітної плати, сьогодні, на жаль, не вдалося розв’язати цю проблему.

Більше того, упродовж вересня ц.р. сума заборгованості найманим працівникам підприємств, установ і організацій області (з урахуванням економічно неактивних) зросла на 3,0 млн. грн. або на 40,3% і на 1 жовтня її розмір сягнув 10,5 млн. грн.

Це зумовлено, в основному, виникненням боргів із заробітної плати працівникам ВАТ «Чернігівський завод радіоприладів «Чезара» м. Чернігова у сумі 2,4 млн. грн. та подальшим зростанням заборгованості найманим працівникам економічно активних і неактивних державних підприємств, які безпосередньо підпорядковані центральним органам влади.

В той же час, за даними Держкомстату, на початок жовтня 7 районів області (Ічнянський, Козелецький, Куликівський, Носівський, Семенівський, Срібнянський, Талалаївський) взагалі не мають підприємств-боржників, ще 7 районів (Бобровицький, Борзнянський, Варвинський, Городнянський, Прилуцький, Сосницький, Чернігівський) забезпечили погашення заборгованості працівникам економічно активних підприємств, установ і організацій, м. Прилуки та 18 районів погасили борги працівникам діючих промислових підприємств, всі райони ліквідували заборгованість у сільському господарстві.

Про ситуацію щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам підприємств-банкрутів області станом на 1 жовтня 2008 року та шляхи вирішення даної проблеми учасникам засідання розповів завідувач обласного сектору з питань банкрутства Міністерства економіки України А. Рідзель.

Крім того, на засіданні комісії про стан погашення заборгованості з виплати заробітної плати на економічно неактивних підприємствах-боржниках області та перспективи щодо його поліпшення звітували: віце-президент ВАТ «Чернігівський завод радіоприладів «Чезара» м. Чернігова М.О.Радченко, керуючий санацією ВАТ «Завод «Ніжинсільмаш» м. Ніжина В.М.Писаренко, голови ліквідаційних комісій: ВАТ «Щорський електромеханічний завод» Щорського району – С.М.Рязанова та комунального підприємства «Ладанське ВУЖКГ» Прилуцького району – І.Г.Козак.

За результатами засідання були надані доручення головам райдержадміністрацій і міським головам:
– посилити персональний контроль за процесом погашення боргів із заробітної плати, звернувши особливу увагу на неприпустимість збільшення суми заборгованої заробітної плати;
– активізувати співпрацю з арбітражними керуючими підприємств-банкрутів щодо прискорення погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам цих підприємств;
– ініціювати звернення до контролюючих та правоохоронних органів влади щодо притягнення до відповідальності керівників підприємств-боржників, які порушують діюче законодавство України в частині оплати праці.

Члени комісії взяли до уваги запевнення віце-президента ВАТ «Чернігівський завод радіоприладів «Чезара» м. Чернігова М.О.Радченка і керуючого санацією ВАТ «Завод «Ніжинсільмаш» м. Ніжина В.М.Писаренка щодо повного погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам названих товариств до 01.12.2008 та 01.01.2009 відповідно.