back

Виконання державних програм доступного житла проаналізували на всеукраїнському селекторі

07-06-2013 | 15:44

Протягом 2010-2012 років понад 6000 українських сімей отримали власне житло завдяки державним програмам. У цьому році Уряд ставить завдання надати підтримку ще 6700 родинам. На це передбачено у бюджеті відповідне фінансування. Про це сказав Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул під час всеукраїнської селекторної наради із головами облдержадміністрацій та керівниками банківських установ.

Від Чернігівської області у селекторній нараді взяв участь голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко.

Олександр Вілкул зазначив, що з початку року кількість будівельних майданчиків у рамках реалізації програм доступного житла зросла в 9 разів. Проектна кількість багатоповерхівок, що будуть побудовані, складає 77 із загальною кількістю 6,6 тисяч квартир.

«На сьогодні Урядом реалізується 5 державних програм доступного житла, у рамках яких за п’ять місяців 2013 року вже більше 1500 українських сімей отримали державну допомогу», - сказав Олександр Вілкул.

Зокрема, в рамках Програми молодіжного кредитування за п’ять місяців було надано 117 кредитів під 3% річних на період до 30 років. За умовами цієї програми громадяни мають зробити перший внесок у розмірі лише 6% від вартості житла.

За програмою будівництва (придбання) доступного житла підтримкою держави скористалися 144 родини. За цією програмою держава компенсує 30% від вартості житла, а 70% суми сплачують громадяни.

За програмою «Власний дім» було надано у цьому році 754 кредити. Вони надаються під 3% річних на період до 20 років для будівництва власного будинку в сільській місцевості або його газифікацію.

За програмою здешевлення вартості іпотечних кредитів у поточному році житло придбали 475 громадян. Дана програма створює можливості для населення придбати житло в кредит фактично під 3% річних. Термін кредитування - 15 років. Максимальна ставка кредиту - 16%, з яких 13% компенсує держава. Це дає можливість людям скористатися допомогою держави для покращення житлових умов. Наразі кредити можна оформити в «Ощадбанку», «Укрексімбанку» та «Укргазбанку».

За програмою забезпечення житлом інвалідів війни протягом 2013 року буде придбано 220 квартир, розподіл яких відбувається на основі заявок облдержадміністрацій.

За результатами наради Олександр Вілкул поставив завдання Мінрегіону спільно з місцевими органами влади активізувати роботу із залучення громадян до участі в програмах доступного житла.

„Урядом поставлено завдання створити Єдиний державний реєстр громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Він має бути сформований до жовтня 2013 року”, - сказав Віце-прем'єр.

У реєстрі буде систематизована інформація, що зараз знаходиться в десятках регіональних та галузевих списків.

Також регіонам необхідно забезпечити широке інформування населення про можливості державної підтримки у вирішенні житлових проблем.

«На головних сторінках сайтів облдержадміністрацій, райдержадміністрацій, мерій та провідних регіональних інформаційних сайтах мають бути розміщені банери з посиланнями на відповідні сторінки, що інформують населення про можливості придбати доступне житло», - підсумував Віце-прем'єр.

Голова Чернігівської облдержадміністрації Володимир Хоменко доповів Віце-прем’єр-міністру про стан та перспективи виконання державних житлових програм в області та запевнив, що всі програми будуть виконані.


Довідка:

Детальну інформацію про державну підтримку при придбані житла можна отримати на сайтах Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКХ - http://minregion.gov.ua та Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву - http://www.molod-kredit.gov.ua


За повідомленням прес-служби Віце-прем’єр-міністра,
Департаменту інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації