back

В Чернігівській області реалізується низка проектів з розвитку альтернативної енергетики

05-06-2013 | 15:37

Питання зменшення залежності національної економіки від імпортних енергоносіїв, впровадження новітніх технологій у сфері вуглевидобутку, переходу на інноваційний розвиток у напрямку використання паливно-енергетичних ресурсів знаходяться під постійною увагою Президента України Віктора Януковича.

На виконання завдань Президента на Чернігівщині постійно проводиться робота щодо зменшення в паливному балансі частки природного газу, перш за все, за рахунок робіт з оптимізації системи теплопостачання населених пунктів. Велика увага у даному напрямку приділяється використанню наявних місцевих видів палива, а також сучасним передовим технологіям. Про це сказав заступник голови облдержадміністрації Віктор Геращенко на засіданні обласного штабу з питань підготовки і роботи господарського комплексу та соціальної інфраструктури в осінньо-зимовий період.

Протягом 2010-2012 років проведено роботу з реконструкції з встановленням сучасного котельного обладнання на 75 об’єктах, в тому числі на 56 котельнях бюджетної сфери, із них на 32 встановлено сучасне твердопаливне котельне обладнання. Виконані заходи забезпечили щорічну економію природного газу в розмірі 5,6 млн м3. Ця робота продовжується і в поточному році – вже реалізовується низка проектів, в тому числі за рахунок коштів інвесторів.

Зокрема, ТОВ «Зелена енергія» спільно з ДП «Чернігівторф» планує на 4-х об’єктах бюджетної сфери встановити сучасні твердопаливні котельні, які працюватимуть на фрезерному торфі, загальною потужністю 5,7 МВт. Сума інвестицій по підприємству становитиме понад 10 млн гривень, орієнтовна економія природного газу – 2,2 млн м3 щорічно.

Крім того, опрацьовується питання організації виробництва теплової та електричної енергії з використанням місцевих видів палива в селищі Десна Козелецького району. Потужність об’єкту становитиме 12 МВт електрична та 25 МВт по виробництву теплової енергії. Наразі інвестором опрацьовується питання розробки техніко-економічного обґрунтування проекту.

Загалом упродовж 2013-2015 років планується запровадити 67 енергозберігаючих заходів на загальну суму майже 300 мільйонів гривень. Очікувана економія – 43,5 тис. тонн умовного палива на рік, що в еквіваленті природного газу складає 39 млн м3 або 126,1 млн грн, а з врахуванням минулих років економія складе 44,6 млн м3 природного газу.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації