back

На Чернігівщині системно займаються питанням залучення альтернативних джерел палива

03-06-2013 | 12:38

Президент України наголошує на розвитку незалежної вітчизняної енергетики та розвитку альтернативної енергетики в регіонах. Не стоїть осторонь цих процесів і Чернігівщина. Про те, які є в області запаси альтернативних джерел, які перспективи їх використання розповів журналістам голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко.

Він наголосив, що в області системно займаються цією роботою. Чернігівщина багата на власні альтернативні джерела, зокрема, торф і відходи деревини і, звичайно, підвозиться вугілля. В першу чергу з газу на альтернативні джерела переводяться установи бюджетної сфери. Наприклад, в Козелецькому районі вже 15 об’єктів працює таким чином.

Крім того, опрацьовується кілька проектів, які передбачають не лише опалення об’єктів, але й створення міні-ТЕЦ на 10 МВт і більше. Окрім тепла вони генеруватимуть ще й електрику. Але реалізація задуманого у великій мірі залежить від фінансування, зокрема в цьому випадку – приватного.

На часі в області відродження торф’яної галузі. Головне завдання, над яким зараз працюють на різних рівнях, – правильно поєднати приватні ініціативу й фінансування з організацією роботи державної структури.

Щодо використання деревини, то того об’єму, який є на Чернігівщині, – а це 150-200 тисяч метрів кубічних – цілком достатньо для реалізації запланованих з альтернативної енергетики проектів. Одним з основних пунктів для їх розробки є обґрунтування запасів сировини, яка буде забезпечувати альтернативне джерело, тому в області проводяться необхідні розрахунки, ведеться комплексна робота.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації