back

Ситуація непроста, але абсолютно керована

15-10-2008 | 17:04

15 жовтня в облдержадміністрації відбулося засідання банківсько-кредитної ради, в якому взяла участь заступник голови облдержадміністрації з фінансово-економічних та соціальних питань Наталія Білоус, керівництво управління Національного банку України в Чернігівській області, представники 52 банківських установ.

Основним питанням, що обговорювалось на засіданні, була ситуація, яка склалась у фінансово-банківській системі. Про шляхи її стабілізації та заходи Національного банку України щодо нормалізації стану в банківському секторі розповів начальник управління Національного банку України в Чернігівській області Леонід Волошок. Він підкреслив, що утримання довіри клієнтів, як юридичних так і фізичних осіб, - це одна з основних задач комерційних банків на сьогодні. „Кроки Національного банку України непопулярні, але вимушені й спрямовані вони на користь банківській системі в цілому”, - наголосив Леонід Петрович. Ці кроки тимчасові і після стабілізації всі обмеження будуть зняті. На сьогодні, перед банками поставлена задача якомога повніше виконувати свої зобов’язання перед клієнтами, не порушуючи вказівок та обмежень Національного банку України.

Заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус, звертаючись до представників банківського сектору області, закликала всіх, об’єднавши зусилля, спільно вирішувати проблемні питання, що виникають, задля збереження не тільки банківської системи регіону, а і його економіки.

У ході засідання, також, було підбито підсумки діяльності банківської системи області за 9 місяців 2008 року. Так, станом на 1 жовтня 2008 року вимоги за кредитами банків склали 4762 млн. грн., що на 30,5% більше, ніж на початок року. Майже 64% кредитного портфелю області сформовано в національній валюті. Зростає частка кредитування фізичних осіб. На 01.10.2008 вона становить 43,8%, а 56,2% кредитної заборгованості – це позики суб’єктів господарювання.

Основним інвестором залишається населення. За 9 місяців об’єм вкладів зріс на 25,4% і на 1 жовтня 2008 року склав 2584 млн. грн.