back

Президент України взяв участь у відкритті Музею Героїв Крут

14-10-2008 | 17:13

14 жовтня Президент України Віктор Ющенко взяв участь у відкритті другої черги Меморіального комплексу «Пам'яті Героїв Крут» та урочистому відкритті Музею Героїв Крут.

Глава держави поклав квіти до Пам'ятника Героям Крут.

У церемонії також взяли участь голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, голова обласної ради Наталія Романова, Віце-прем'єр-міністр Іван Васюник та Міністр культури і туризму Василь Вовкун, представники громадськості, студентство.

Віктор Ющенко оглянув експозицію нововідкритого Музею.

Довідка. Пам’ятник Героям Крут, що біля с. Пам’ятне Печівської сільської ради Борзнянського району, встановлений у 1990 році у вигляді дерев’яного хреста на земляному насипі. У подальшому пам’ятник зазнав дві реконструкції у 1996 та 2006 рр.

У серпні 2006 року була завершена перша черга будівництва Меморіального комплексу ”Пам’яті Героїв Крут”. Це скульптурні композиції „Колона” і „Шинель”. Автори монументу А.Гайдамака, Б.Дєдов, В.Павленко. Пам’ятник має вигляд червоної колони Київського університету, що символізує студенство трьох Київських вищих навчальних закладів, чиї представники тут полягли. Викопані три озера, здійснено благоустрій території площею 1000 кв.м., проведено електричну мережу, встановлено трансформатор, камери відеоспостереження, забезпечено електричне освітлення та цілодобову охорону об’єкту.

З метою будівництва другої черги та подальшого обслуговування Меморіального комплексу рішенням Чернігівської обласної ради від 25.12.2007 року було створено комунальне підприємство „Дирекція будівництва Меморіального комплексу „ Пам’яті Героїв Крут” Чернігівської обласної ради.

Для відтворення подій того часу та створення музейного комплексу за сприяння „ Укрзалізниці” з різних депо України зібрано, відреставровано та встановлено сім вагонів та одна відкрита платформа. У 6 вагонах розміщено музейну експозицію, що на сьогодні нараховує близько 500 предметів та матеріалів, пов’язаних з цією тематикою. Матеріали для створення експозиції надані Українським Інститутом національної пам’яті, Національним історичним музеєм, Музеєм Збройних Сил України, Інститутом геології України, Державним архівом України та іншими закладами. Сьомий вагон матиме службове призначення. Автори музейної експозиції А.Гайдамака, Б.Дєдов.

На сьогодні музей повністю забезпечено оргтехнікою, обігрівачами, комп’ютером. Завершується підвід води. Загальні будівельні роботи закінчено.