back

V Європейський фестиваль культури та мистецтва глухих «Сальвія» в Чернігові

10-10-2008 | 13:22

9 жовтня в рамках V Європейського фестивалю культури та мистецтва глухих «Сальвія» за сприяння обласної державної адміністрації у Чернігівському філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбувся виступ театру «Театтері Тотті» (Фінляндія) з оперою у жестовому виконанні «Полювання короля Чарльза».

З відкриттям фестивалю в Чернігові від імені облдержадміністрації присутніх привітала заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус. Наталія Василівна відмітила, що не випадково одним з міст, де проходить фестиваль, обрано Чернігів, адже краса землі народжує красу душі, а древня Чернігівська земля багата на красу, яка обов’язково надасть акторам наснаги та творчої енергії. Глядачі ж матимуть змогу збагати свої серця і душі прекрасним, отримати незабутні враження від спілкування з мистецтвом.

Заступник голови Центрального правління Українського товариства глухих Сергій Котельянец за дорученням президії Центрального правління вручив відомчі нагороди УТОГу заступнику голови облдержадміністрації Наталії Білоус, начальнику управління культури і туризму облдержадміністрації Сергію Мойсієнку, керуючій відділенням Фонду соціального захисту інвалідів в області Ірині Лось за підтримку та сприяння обласній організації Товариства.


Довідково:

З 6 по 12 жовтня вперше в Україні проводиться V Європейський фестиваль культури та мистецтва глухих «Сальвія». Попередні фестивалі були проведені в Берліні (1997р.), Росії (1999р.), Німеччині (2003р.), Фінляндії (2006р.).

Лауреатом IV Європейського фестивалю культури та мистецтва глухих, що відбувся у м. Гельсінки (Фінляндія), став театр міміки та жесту «Райдуга» Культурного центру УТОГ. Нечуючі актори силою свого таланту вибороли почесне право проведення цього важливого європейського заходу в Україні.

Організатором цьогорічного фестивалю виступає Українське товариство глухих.

Головна мета проведення фестивалю – удосконалення виконавської майстерності театральних груп; встановлення творчих контактів між учасниками фестивалю; знайомство та розширення співробітництва між глухими акторами різних країн та сприяння культурному і мистецькому обміну між ними.

Заявки на участь у Фестивалі надійшли з понад 20 країн Європи, з яких експертною радою було відібрано 6 кращих з Бельгії, Німеччині, Фінляндії, Білорусі, Росії та Литви.

Україну на фестивалі представляють колективи Українського товариства глухих з Києва, Одеси та Полтави.

У рамках Фестивалю відбуваються виступи театральних колективів в містах Києві, Житомирі та Чернігові.

За підсумками Фестивалю, згідно з рішенням міжнародного журі, кращі театральні групи та окремі виконавці будуть нагороджені спеціальними дипломами за номінаціями: «Краща театральна композиція», «Кращий режисер», «Кращий актор».