back

Уповноважений Президента України з прав дитини проаналізував стан виконання завдань Глави держави щодо захисту прав дітей у Чернігівській області

17-05-2013 | 08:10

У рамках робочої поїздки до Чернігівської області Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко проаналізував ситуацію із забезпеченням прав дітей у регіоні, стан і якість виконання доручень, указів та соціальних ініціатив Глави держави у сфері захисту прав дитини. Під час прес-конференції Ю.Павленко зазначив, що головна увага була приділена питанням охорони здоров’я, захисту прав дітей-сиріт та дітей з особливими потребами, сімей у складних життєвих обставинах.

За словами Ю.Павленка, на Чернігівщині один із найвищих показників кількості дітей-інвалідів - 3871 дитина, що становить 2,3% дитячого населення (при середньому показнику в Україні 2%). «Відповідно для Чернігівської області дуже важливо мати одним із пріоритетів в діяльності підтримку, захист, допомогу, реабілітацію та лікування дітей з особливими потребами», - констатував він. У цьому контексті Ю.Павленко висловив повну підтримку ініціативи обласної влади щодо розширення центрів для дітей з дитячим церебральним паралічем.

Уповноважений Глави держави акцентував окрему увагу на забезпеченні прав дітей з онкологічними та рідкісними захворюваннями на якісну медичну допомогу. «У регіоні проживають 104 дитини з онкологічними та онкогематологічними захворюваннями. Президентом України поставлене завдання, щоб кожна дитина з таким захворюванням була забезпечена на 100% необхідними ліками та медикаментами. Відповідні кошти передбачені в Держбюджеті, фінансування збільшено з 90 млн у 2012 році до 215 млн гривень у цьому році», - повідомив Ю.Павленко.

Крім того, Ю.Павленко наголосив на особливій увазі Президента України до питання надання якісної медичної допомоги дітям з рідкісними захворюваннями, зокрема ювенільним ревматоїдним артритом. У Чернігівській області проживають 102 дитини з таким захворюванням, проте кошти на їх лікування, на жаль, у держбюджеті не були передбачені, констатував він.

«Сьогодні я окремо звернувся до голови обласної державної адміністрації, також я публічно звертаюсь до обласної ради - під час перегляду бюджету в цьому році передбачити фінансування з обласного, місцевих бюджетів потреб на медичну допомогу для 102 дітей з ювенільним ревматоїдним артритом», - сказав Ю.Павленко.

Уповноважений Глави держави також звернув увагу керівництва області на необхідність розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування - усиновлення, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу, опіка, піклування. «На жаль, темпи розвитку сімейних форм виховання в області дещо нижчі, ніж у середньому по Україні. Якщо у 2009 році у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу було влаштовано 103 дитини, то минулого року лише 65 дітей», - констатував він.

Уповноважений Глави держави також наголосив на необхідності активізації процесу реформування інтернатних закладів Чернігівської області, який «на сьогодні гальмується».

Серед позитивів Чернігівської області Ю.Павленко відзначив збереження тенденції до зменшення чисельності сиріт у регіоні - з 2687 у 2011 році до 2537 наприкінці минулого року.

«Достатньо високим є рівень охоплення дітей дошкільними навчальними закладами - 88% дітей віком від 3 до 6 років відвідують садки», - сказав Ю.Павленко. Він також позитивно оцінив стан забезпечення права дітей на розвиток. Зокрема 64% дітей від загальної кількості дітей шкільного віку охоплені заняттями у 156 позашкільних навчальних закладах, що є вищим середнього показника по Україні – 40%.

Уповноважений Глави держави також позитивно оцінив регіональну програму забезпечення житлом дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування на 2013-2015 роки, загальний обсяг фінансування якої становить 31 млн грн.

У рамках перебування в Чернігівській області Ю.Павленко провів зустріч з головою обласної державної адміністрації Володимиром Хоменком, під час якої було обговорено питання проведення літньої оздоровчої кампанії для школярів, соціального захисту сімей з дітьми тощо.

Цього ж дня Ю.Павленко ознайомився з діяльністю закладів охорони здоров’я регіону - дитячого відділення Козелецької центральної районної лікарні та Чернігівської обласної дитячої лікарні, а також відвідав дошкільний навчальний заклад №74 «Будинок добра і радості». Крім того, Уповноважений Глави держави провів нараду в обласному соціальному центрі матері та дитини «Батьки й дитина разом» щодо актуальних питань охорони материнства та дитинства за участю лікарів, керівників управління охорони здоров’я ОДА, служби у справах дітей ОДА, обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.


Прес-служба Президента України Віктора Януковича