back

Під час перебування на Чернігівщині Юрій Павленко поспілкувався з журналістами

16-05-2013 | 18:30

У рамках робочої поїздки на Чернігівщину під час відвідування обласної дитячої лікарні Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко поспілкувався з представниками ЗМІ.

Говорячи про мету візиту, він зазначив, що це, насамперед, необхідність проаналізувати стан, рівень та якість виконання в області доручень, указів Президента України щодо захисту прав дитини, з’ясувати на місці наскільки є розуміння тих завдань, які ставляться Главою держави.

Він нагадав, що Президентом України визначено захист та забезпечення прав дитини одним з ключових пріоритетів діяльності влади. Крім того, 2013 рік указом Президента оголошено Роком дитячої творчості.

Оскільки протягом однієї робочої поїздки не можна охопити всі питання, то акцент цього разу зроблено на забезпеченні права дитини на охорону здоров’я та виховання в сім’ї.

Аналізуючи ситуацію в Чернігівській області, серед позитивних моментів Юрій Павленко відмітив той факт, що цьогоріч зберігається тенденція до зменшення кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Це свідчить, що одне із завдань Президента щодо вжиття всіх можливих заходів для збереження дитині родини, виконується.

Водночас він звернув увагу на необхідність прискорення темпів розвитку сімейних форм виховання в області. Також необхідно активізувати реформування інтернатних закладів з врахуванням інтересів кожної дитини.

Позитивно Юрій Павленко оцінив обласну програму забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до 2015 року, яка передбачає виділення 31 мільйона гривень на ці цілі. Але зауважив, що основна вимога, щоб ці кошти реально були виділені. За I квартал поточного року 5 таких дітей отримали необхідне їм житло.

Відмітив Уповноважений Президента й те, що на Чернігівщині близько 88% дітей віком від 3 до 6 років відвідують дошкільні навчальні заклади. Цей показник один з найкращих в Україні.

65% дітей шкільного віку залучені до позашкільної освіти, адже в області діє 156 закладів, де діти можуть розвивати свої творчі здібності та таланти. Це також один з кращих результатів.

Також Уповноважений Президента України з прав дитини окреслив основні завдання Національної стратегії профілактики соціального сирітства на період до 2020 року, поінформував про підтримку, захист, реабілітацію дітей з інвалідністю, перспективи державного забезпечення ліками онкохворих дітей, дітей, які мають рідкісні захворювання тощо.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації