back

Виступ Президента на урочистостях з нагоди 68-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні

09-05-2013 | 12:05

Дорогі наші ветерани!
Шановні співвітчизники!

У цей знаменний день - день Перемоги - ми згадуємо кожного, хто віддав своє життя за мир, спокій і процвітання нашої Вітчизни.

Мільйони наших співвітчизників - воїни і мирні жителі, батьки і діти - пожертвували собою заради нас, нашого сьогодення і майбутнього.

Схилімо у хвилині мовчання голови на знак шани і вічної пам’яті про загиблих!

Хвилина мовчання

Дорогі наші ветерани!

Шановні співвітчизники!

68 років відділяють нас від того історичного дня, коли наш народ разом з іншими народами колишнього Радянського Союзу та антигітлерівської коаліції виборов перемогу у Великій Вітчизняній війні.

І кожного року ми знову і знову згадуємо уроки минулої трагедії, вшановуємо пам’ять загиблих, вітаємо і дякуємо нашим ветеранам.

Це наша свята традиція і обов’язок, який ми зберігаємо і передаємо нашим дітям і онукам. Щоб вони знали свою історію. Щоб пам’ятали її героїв. Щоб наш народ і все людство не допустили більше таких трагедій.

Сьогодні, в цей святковий день, я від щирого серця вітаю Вас зі Святом Перемоги.

Для нас це свято стало справжнім символом загальнонаціональної єдності і гордості.

Завдяки подвигу наших ветеранів три покоління українців живуть під мирним небом.

Саме ви відстояли мир, захистили Батьківщину та внесли вирішальний вклад у перемогу над фашизмом. Ви зробили все для того, щоб ми могли сьогодні відзначати це свято.

Від усього серця радий тому, що Ви, хто вижив та переміг у цій страшній війні, хто невтомно кував Перемогу в тилу, і зараз з нами.

Моя синівська вдячність тим, хто назавжди залишилися молодими на полях битв.

У бойових діях на різних фронтах Великої Вітчизняної війни брали участь близько 7 мільйонів українців, 2 тисячам 69 з яких під час війни було присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Із 104 двічі Героїв Радянського Союзу - 29 українців, тобто кожний третій.

Серед трьох тричі удостоєних цього звання є наш співвітчизник Іван Микитович Кожедуб.

Партизанську війну на Україні по праву можна назвати другим фронтом для загарбників. Цей рух був непереможним, як і весь народ, що відстоював честь і незалежність нашої Вітчизни.

Ми пам’ятаємо не тільки подвиги воїнів. Честь і слава героїчним трудівникам тилу. Низький уклін жінкам, дітям, усім, хто в лихоліття ростив хліб, робив снаряди, ставив на ноги поранених, хто терпів, вірив і чекав.

Ми пишаємося трудовими перемогами всіх, хто відновлював країну з руїн, у післявоєнні десятиліття виводив країну на передові позиції в промисловості, науці, хліборобстві, культурі.

І я хочу від усього серця привітати тих, хто вистояв, переміг і пройшов через цей славетний шлях!

Я схиляюсь перед вашою звитягою і безмежно вдячний за те, що ви зробили для України, для Перемоги, яка була здобута ціною вашого героїзму і самовідданості.

Для мене і для держави ви є уособленням сконцентрованого життєвого досвіду, совісті та високих моральних цінностей нашого народу.

Ветерани - це наша гордість і наша слава.

У цьому році ми будемо святкувати 70-річчя звільнення нашої столиці - Києва, а незабаром 70-річчя звільнення України.

Це - великі дати в історії нашої країни, і держава зробить все необхідне, щоб вони були відзначені належним чином.

Наш святий синівський обов’язок - пам’ятати про всіх загиблих і піклуватися про наших ветеранів.

У всіх регіонах України держава підтримує програми з пошуку і впорядкування поховань жертв війни.

Вшановуючи пам’ять загиблих, ми робимо велику і святу справу, оскільки пам’ятаємо: без Великої Перемоги не було б вільної України.

Шлях до Перемоги був кривавим і важким. Важкою ціною дісталась нам вона.

За оцінками військових істориків, більше 8 мільйонів людських життів віддала Україна.

У діючій армії загинуло майже 3,5 мільйони вихідців з України.

До Німеччини на каторжні роботи з України було вивезено понад 2 мільйони молодих людей.

Тягар війни та післявоєнної відбудови ліг на плечі народу.

Нам треба пам’ятати про це і час від часу бачити ті далекі події очима простих солдатів, робітників, удів та сиріт.

Кров’ю, потом і слізьми мільйонів полеглих наших співвітчизників здобута наша свобода.

Свобода - це насамперед можливість брати на себе відповідальність за своє майбутнє, творити його відповідно до заповітів батьків і віри у власні сили та Бога.

Але наша Свобода - це ще й безцінний дар, який ми не маємо права змарнувати.

Дорогі співвітчизники!

Сьогоднішнє свято - нагода не лише віддати символічну шану загиблим і живим учасникам війни. Це привід задуматися над уроками минулого.

Глибинні причини всіх великих війн криються, в першу чергу, у нездатності держав справлятися із кризовими процесами в економіці та суспільстві та намаганнях вирішити свої проблеми за рахунок інших народів.

Маємо пам’ятати також, що духовна спустошеність, втрата віри в абсолютну цінність людського життя стає підґрунтям для політичного екстремізму, радикалізму і нетерпимості.

Втрата віри у майбутнє, у громадянську солідарність, у любов до ближнього дозволяла вождям кидати цілі народи у вир страждань.

Війни, громадянські конфлікти руйнують суспільства та долі мільйонів людей.

І лише сильні духом, морально міцні народи проходять це гартування, складають іспит на свою духовну силу та життєздатність.

Наша держава пройшла довгий нелегкий шлях. І сьогодні ми можемо стверджувати - ми зберегли єдину і багатоманітну Україну, відновили її державність і заклали фундамент її майбутнього в колі розвинутих європейських націй.

Нам потрібно разом подбати про збереження зв’язку поколінь. Наша спільна історична пам’ять є однією з основ виховання молоді, реальним інструментом концентрації суспільної енергії навколо побудови сильної, демократичної України.

Тому перед усім суспільством стоїть найважливіше завдання шукати шляхи до порозуміння і примирення між усіма сторонами трагічних подій Другої світової війни.

Ми маємо шукати внутрішній мир і спокій у діалозі між українцями і нащадками українців, які були розділені війною на ворогуючі табори.

Кожна сторона повинна намагатися зрозуміти іншу позицію. Зрозуміти, що треба бути разом, жити в одній країні, будувати спільне майбутнє.

Світова історія знає багато прикладів примирення колишніх супротивників.

Я глибоко переконаний - нацистський і радянський тоталітаризм відійшли у минуле назавжди і не повернуться ніколи.

Демократія, свобода та соціальна справедливість, духовність, життя та потенціал кожної особистості - такими є наші спільні цінності національного руху вперед.

Щоб бути вартим майбутнього, нам треба осягнути основний урок історії, зокрема й історії війни. І він полягає в тому, що тільки в єдності наша сила, сила українського народу, сила України.

Ми творимо сучасну, модернізовану українську державу. І щоб звершити це, нам, як і в далекому минулому, так потрібні довіра, взаємоповага, велика духовна єдність.

У цьому році ми відзначаємо 1025-річчя Хрещення Київської Русі.

Високодуховна християнська платформа, вікова історія християнської культури, подвиг і приклад християнських мучеників та святих - це джерело нашої духовності, основа консолідованості народу. У вірі єдність!

Дорогі співвітчизники!

Моє, перше повоєнне покоління добре пам’ятає, якою важкою працею треба було виживати у ті часи, як багато можливостей у нас тоді не було і не могло бути.

Народ-переможець ще довгі роки жив в умовах тоталітарної системи. І поряд з відновленою після війни промисловістю, сучасною наукою, радянською медициною та освітою були і реальні злидні, несправедливість, невисокі стандарти життя, переслідування за погляди, закритість від усього світу.

Нині пріоритетом і конституційним обов’язком молодої української держави є всебічний розвиток людини.

Поряд з творенням нової інноваційної моделі економічного розвитку ми вкладаємо великі зусилля в гуманістичній вимір модернізації.

Ми започатковували ініціативи в охороні здоров’я, освіти, соціальній сфері, які стануть інвестиціями в майбутнє України.

І особлива турбота - нашим батькам і нашим дітям.

Із 1 травня інваліди війни та учасники бойових дій у період Другої світової війни 1941-1945 років отримуватимуть підвищені пенсії.

Новий щомісячний розмір пенсійної виплати становитиме 2 тисячі 548 гривень.

У повному обсязі фінансуватимуться заходи для відвідання ветеранами місць бойової слави.

Ми створюємо умови для того, щоб більшість українців могли дати дітям якісну освіту, забезпечити повноцінний фізичний і творчий розвиток.

Суттєво збільшено допомогу сім’ям з дітьми, на догляд за дітьми з особливими потребами.

Велика увага надається підтримці обдарованих дітей. Започаткована програма «Інтелектуальне майбутнє України». Вона дасть їм додаткові умови і можливості для реалізації своїх талантів.

Окремий блок завдань - особливе піклуванням про здоров’я дітей.

Першочергове завдання влади - наведення ладу зі спортивною інфраструктурою шкіл, забезпечення їх усім необхідним.

Затверджено новий державний стандарт початкової загальної освіти. Учні з 1-го класу вивчатимуть іноземну мову, а з 2-го - зроблять перші кроки до сучасних інформаційних технологій.

Великі надії покладено на реформу самоврядування, що проходить зараз всеукраїнське обговорення.

Переконаний, що вибудована за його результатами модель місцевого самоврядування дасть нове дихання розвитку територій, розкриє потенціал кожної громади, кожного міста та села.

Пам’ятаючи про жахливі наслідки Другої світової війни, Україна залишається послідовно відданою принципам мирного цивілізованого вирішення конфліктів виключно за допомогою дипломатичних засобів у суворій відповідності з нормами міжнародного права.

Модернізуючи та зміцнюючи боєздатність Збройних Сил, ми розглядаємо військову силу тільки як засіб оборони.

Завдяки зваженій зовнішній політиці та сучасній армії Україна здатна захистити себе від регіональних загроз екстремізму та радикалізму, забезпечити міжнародну підтримку своїй цілісності та суверенітету.

Я переконаний, що модернізаційна стратегія буде реалізована успішно. І вірю в те, що кожен громадянин зробить свій творчій та економічний внесок в цю спільну національну справу.

Ще раз вітаю вас зі святом, шановні співвітчизники, дорогі наші ветерани!

Ми низько схиляємо голови перед вами.

Ви навчили нас, своїх нащадків, головному - жити гідно, любити свою землю.

Ви поділились з нами найдорожчим - своїм життєвим досвідом бути патріотами, вірними своїй Батьківщині, законам честі, совісті і дружби.

Час невблаганний, беруть своє старі рани і хвороби. Усе менше їх залишається з нами - рядових і генералів Великої Вітчизняної.

Та не забудемо, не відкинемо у безпам’ятство високу істину - перемога над фашизмом була здобута не стільки бойовою технікою, скільки граничними зусиллями, величезними жертвами, високим героїзмом наших людей.

Ніколи не згасне наша пам’ять про ті роки.

Хочу ще раз подякувати вам за мирну і ратну працю. За мужність і витримку. За те, що ви й сьогодні також поряд.

Від щирого серця бажаю вам и вашим близьким бадьорості, наснаги, міцного здоров’я, тепла і затишку в сім’ях.

З Днем Перемоги!