back

Засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

26-09-2008 | 10:51

25 вересня в обласній державній адміністрації під головуванням заступника голови облдержадміністрації Наталії Білоус, за участю заступника голови облдержадміністрації Олександра Шанойла відбулося засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Про ситуацію з погашенням заборгованості із заробітної плати на підприємствах, в установах і організаціях області та виконання графіків ліквідації боргів із заробітної плати станом на 1 вересня 2008 року учасників заходу поінформував начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Микола Уложенко.

За його словами, обсяг боргу з виплати заробітної плати найманим працівникам підприємств, установ і організацій області (з урахуванням економічно неактивних) на 1 вересня 2008 року становив 7,5 млн. грн. (за графіком очікувалося 3,1 млн. грн.).

Незважаючи на те, що сума боргу у серпні зменшилася на 23,7 тис. грн. або на 0,3% порівняно з початком року відбулося зростання на 1,2 млн. грн. або на 19,4%. Це зумовлено суттєвим збільшенням заборгованості працівникам як економічно активних, так і неактивних державних підприємств, підпорядкованих центральним органам влади, яка на сьогодні становить 2,6 млн. грн. або третину від загальної суми.

Загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати працівникам 23-х діючих економічно активних підприємств області у серпні скоротилася на 203,6 тис. грн. або на 6,4% і на 1 вересня становила 3,0 млн. грн., що на 0,8 млн. грн. або на 37,1% більше, ніж на початок поточного року.

Крім того, в ході засідання було заслухано інформації заступника начальника головного управління Пенсійного фонду України в області Тетяни Яворської «Про стан погашення боргів зі сплати страхових внесків до Пенсійного фонду України в області станом на 1 вересня 2008 року та шляхи щодо його поліпшення»; в.о. заступника начальника управління харчової та переробної промисловості облдержадміністрації Галини Шкурко «Про ситуацію, проблемні питання та шляхи найскорішої ліквідації заборгованості із виплати заробітної плати працівникам економічно активних та неактивних підприємств області станом на 1 вересня 2008 року».

На засіданні комісії прозвітували перший заступник міського голови м. Чернігова О.Білоусов, начальник управління Ніжинського міськвиконкому Т.Гавриш, міський голова м. Прилуки Ю.Беркут, в.о. голови Ріпкинської райдержадміністрації Р.Олексенко «Про ситуацію з погашенням боргів із заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях міст Чернігова, Ніжина, Прилуки, Ріпкинського району та заходи, які вживаються міською та районними комісіями щодо її покращення».

За результатами засідання надано доручення головам райдержадміністрацій, міським головам та начальникам галузевих управлінь облдержадміністрації спільно з професійними спілками та роботодавцями проаналізувати причини зростання боргів і з заробітної плати та розробити схеми прискорення погашення заборгованості із заробітної плати по кожному підприємству-боржнику, включаючи економічно неактивні.

Також були надані доручення:


– головному управлінню Пенсійного фонду України в області забезпечити щомісячний моніторинг виконання затверджених планів погашення заборгованості зі сплати страхових внесків до Пенсійного фонду України в області по кожному підприємству-боржнику;
– управлінню харчової та переробної промисловості облдержадміністрації спільно з обласним сектором з питань банкрутства Міністерства економіки України детально розглянути можливості погашення заборгованості із заробітної плати працівникам ТОВ «Новобиківський цукровий комбінат» Бобровицького району за рахунок реалізації майна названого товариства;
– регіональному відділенню Фонду державного майна України в області спільно з керівництвом ВАТ

«Ніжинсільмаш» м. Ніжина з метою фінансового оздоровлення та повного погашення заборгованості із заробітної плати опрацювати можливості по залученню ефективного інвестора для названого підприємства.

Взято до уваги запевнення першого заступника міського голови м.Чернігова О.Білоусова щодо зменшення загальної суми заборгованості по місту до 01.10.2008 на 290,0 тис. грн.; начальника управління Ніжинського міськвиконкому Т.Гавриш щодо повного погашення заборгованості із виплати заробітної плати до 01.10.2008 працівникам ВАТ «Ніжинський механічний завод», приватного підприємства «Реламакс», комунального підприємства «Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства» та зменшення суми боргу працівникам ВАТ «Завод «Ніжинсільмаш» станом на 01.10.2008 до 840,0 тис. грн.