back

«Перші Ластівки»

25-09-2008 | 11:01

Як відомо, в області за підтримки Організації Об‘єднаних Націй реалізується проект "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду". Переможцями конкурсу стали Борзнянський, Коропський, Корюківський, Куликівський, Менський, Ріпкинський, Срібнянський, Щорський райони де необхідно було відібрати по п’ять сільських рад для участі у Проекті.

В серпні поточного року завершено другий етап роботи по реалізації проекту.

Спільною комісією облдержадміністрації, обласної ради, райдержадміністрацій районних рад та співробітниками обласного ресурсного центру Проекту на конкурсній основі відібрано по п’ять сільських рад в кожному з восьми районів-переможців.

Продовжується конкретна робота співробітників проекту на місцях. На сьогодні вже відвідано 21 сільську раду в 8 районах. Під час візитів проводяться зустрічі з керівництвом органів місцевого самоврядування, громадськістю, мешканцями населених пунктів, презентації проекту.

Також під час візитів вивчається стан об‘єктів інфраструктури на території сільрад, які найбільше потребують модернізації. Особливо це стосується шкіл, яким в переважній більшості виповнилося до 100 років і які мали лише поточний ремонт силами директорів та вчителів.

Окремої уваги потребують також об‘єкти медицини, де в основному нема навіть елементарного обладнання. Про стан будинків культури взагалі важко висловитися, але керівники цих будинків та сільські голови спільно з населенням не втрачають ентузіазм і утримують гарні самодіяльні колективи і приймають участь у численних заходах на рівні районів та області.

Все це вказує на те, що відібрані сільські ради справедливо залучені до участі в Проекті і ці, хоч і не великі кошти дадуть людям надію на краще і зможуть хоча б і в не значній мірі, але вплинути на життя в селі.

В рамках реалізації проекту в деяких з відібраних районах вже сформовані перші громадські організації, адже саме вони отримають на свої рахунки кошти, які буде виділено Проектом.

Особливо хотілося б відмітити Сядринську сільську раду Корюківського райну та Виблівську сільську раду Куликівського, які перші сформували Громадські організації. У Менському районі в селах Феськівка та Чапаєвка, в Щорському районі в селі Кучинівка вибрано голів та актив майбутніх громадських організацій.

Найближчим часом така робота буде проведена і в решті сільських рад. На черзі проведення місцевих форумів з мешканцями сіл, селищ, активізація створення Громадських організацій, спільне написання проектів та планування діяльності зазначених вище організацій на території населених пунктів.

Метою таких програм ООН (UNDP) є саме розвиток громад- навчити громади ініціювати і вирішувати власні проблеми, починаючи із створення громадської організації і закінчуючи реалізацією і функціонуванням вибраного направлення розвитку. Звичайно, такий процесс неможливий без навчання тому на жовтень поточного року вже заплановано проведенння тренінгів для керівників та активу громадських організацій на наступні теми:


- Ефективне управління організацію громади
- Спільне планування
- Написання мікропроектної пропозиції.

Робота з реалізації проекту триває.