back

Область готується гідно відзначити 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка

29-04-2013 | 17:00

У 2014 році Україна відзначатиме 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. З метою гідного відзначення ювілею видатного сина українського народу, підтримки заходів із вивчення і популяризації спадщини Великого Кобзаря в Україні та за її межами Президентом України Віктором Януковичем видано відповідний Указ, яким 2014 рік оголошено Роком Тараса Шевченка. Створена Координаційна рада з питань підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка, до складу якої входить голова Чернігівської обласної державної адміністрації Володимир Хоменко. До підготовки святкування ювілею Кобзаря долучені всі органи влади.

На Чернігівщині також розпочато підготовку до відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка. Так, розпорядженням голови облдержадміністрації утворено організаційний комітет та розроблено обласний План заходів.

29 квітня під головуванням в.о. заступника голови облдержадміністрації Юрія Музики відбулося перше засідання оргкомітету з питань підготовки та відзначення в області ювілею Великого Кобзаря.

Як зазначалося, наразі в області здійснено моніторинг об’єктів, пов’язаних з ім’ям Тараса Шевченка, за результатами якого встановлено, що частина з них потребує ремонту та впорядкування. Також продовжується робота щодо оновлення тематичних експозицій в музеях Чернігівщини.

Загалом же протягом 2013-2014 років в області планується цілий комплекс культурно-мистецьких, просвітницьких заходів, серед яких урочисті покладання квітів до пам’ятників Т.Г.Шевченку, проведення зустрічі керівництва області з представниками творчої інтелігенції, урочистого зібрання та святкового концерту, літературного свята, уроків народознавства, літературних читань. У бібліотечних та музейних установах області експонуватимуться тематичні виставки, науково-практичні конференції тощо. Театри Чернігівщини також долучаться до справи, представивши вистави за творами Великого Кобзаря. У закладах освіти пройдуть години спілкування, бесіди, конкурси, тематичні виставки, конференції тощо.

Також у рамках заходів до відзначення ювілею Тараса Шевченка планується видання путівника «Шляхами Тараса Шевченка. Чернігівщина» та книжок місцевих авторів.

«Наше головне зобов’язання перед Тарасом Шевченком — нести крізь віки його спадщину, зберігаючи для нащадків полум’я Шевченкових слів, докласти максимум зусиль для належного відзначення в області його 200-літнього ювілею», - наголосив Юрій Музика на завершення засідання.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації