back

Голова облдержадміністрації провів навчальний збір з питань організації територіальної оборони в області

01-06-2011 | 09:16

31 травня на виконання Указу Президента України та Закону України «Про оборону України», у 169-му навчальному центрі сухопутних військ «Десна» пройшов навчальний збір з питань організації територіальної оборони в області для голів райдержадміністрацій, міських голів та військових комісарів військкоматів області, який провів голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко.

Місце проведення зборів було обране не випадково. Між обласною державною адміністрацією, районами області склалися тісні шефські зв’язки з командуванням та військовими частинами навчального центру. На базі Центру за рахунок мобілізаційних ресурсів області в особливий період формується військовий підрозділ, призначений для виконання зазначених завдань на території області.

Відкриваючи навчальний збір, керівник області наголосив, що проведення цього заходу має сприяти підвищенню рівня підготовки органів влади до роботи в умовах особливого періоду.

У разі його настання головними питаннями у роботі місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування будуть забезпечення безпеки громадян; охорона та захист державного кордону, забезпечення умов для надійного функціонування органів державної влади, органів військового управління; охорона та оборона важливих об’єктів і комунікацій; боротьба з диверсійно-розвідувальними силами та іншими незаконно утвореними озброєними формуваннями; підтримання правового режиму воєнного стану та інші специфічні завдання.

Організація та керівництво територіальною обороною в районі покладається на голову районної державної адміністрації. Володимир Хоменко підкреслив: приймати рішення та визначати завдання потрібно буде у короткі терміни в умовах, коли обстановка швидко змінюється. За таких обставин зони і районів територіальної оборони повинні стати органами управління, які будуть здійснювати планування і координувати дії з підготовки та ведення територіальної оборони на території області.

До виконання цих завдань залучаються органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, військові формування та відповідні правоохоронні органи. Як зауважив голова облдержадміністрації, значна частина сил і засобів розгортається лише в особливий період під час проведення мобілізації, тому потрібна ретельна завчасна підготовка у мирний час.

Згідно з планом проведення навчального збору, його учасники ознайомилися зі зразками озброєння та військової техніки, яка може застосовуватися в ході ведення територіальної оборони, виконали завдання по стрільбам зі стрілецької зброї та водіння бойових машин.

Підбиваючи підсумки заходу, голова облдержадміністрації наголосив на необхідності пожвавлення в районах діяльності по підготовці організації територіальної оборони, покращення роботи по налагодженню шефських зв’язків між територіальними громадами та підшефними військовими частинами, а також підняття на належний рівень співпраці військових комісаріатів з місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування в частині проведення чергових призовів на військову службу.

Принагідно керівник області зупинився на питанні забезпечення пожежної безпеки у зв’язку з несприятливими погодними умовами. Він доручив керівникам територій тримати на постійному особистому контролі проведення заходів щодо протидії загрози пожеж в районах та вживати упереджувальні заходи, спрямовані на недопущення виникнення надзвичайних ситуацій в області.






















Прес-служба облдержадміністрації