back

Державна програма активізації економіки на 2013-2015 роки – нові підходи до модернізації пріоритетних галузей

25-04-2013 | 17:17

Основні напрямки Державної програми активізації економіки на 2013-2015 роки та вплив банківського сектору на соціально-економічний розвиток регіону розглянули та обговорили на спільному розширеному засіданні Регіонального комітету з економічних реформ та банківсько-кредитної ради, яке провів голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко.

«Під час презентації на розширеному засіданні Уряду проекту Державної програми активізації економіки на 2013–2014 роки Президент України Віктор Федорович Янукович підкреслив, що в ході проведення в країні економічних реформ здійснюються важливі кроки щодо модернізації реального сектору економіки. Насамперед, це створення стимулів для оновлення основних засобів виробництва у базових галузях промисловості, покращення транспортної інфраструктури, посилення ефективності енергозбереження, енергетичної незалежності країни», - відкриваючи засідання зазначив Володимир Хоменко.

Очільник області підкреслив, що розроблена Програма передбачає впровадження нових підходів до модернізації пріоритетних галузей економіки, що сприятиме активізації її розвитку. Її виконання має забезпечити прискорення розвитку пріоритетних галузей економіки, завдяки позитивним структурним зрушенням в економіці, диверсифікованості і зниженню енергоємності виробництва.

Заступник директора Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Олександра Хомик поінформувала присутніх про основні напрямки Державної програми активізації розвитку економіки на 2013–2014 роки. Вона, зокрема, зазначила, що однією з важливих її особливостей є активне залучення банків до фінансування пріоритетних проектів, спрямованих на імпортозаміщення та підвищення енергоефективності. Передбачається, що банки стануть серйозним фільтром при відборі проектів, яким буде надаватися держпідтримка, наприклад, у вигляді гарантій за кредитами або компенсації відсоткової ставки, і відповідатимуть за цільове використання виділених коштів.

За її словами, з метою реалізації економічної політики у 2013-2014 роках Програмою визначено 5 пріоритетів. Серед них: підвищення конкурентоспроможності економіки; підтримка національного товаровиробника і реалізація політики імпортозаміщення; розвиток високотехнологічних перспективних секторів; структурні реформи в стратегічних секторах, зокрема, держсектор економіки, інфраструктура та зв'язок, ПЕК, ЖКГ і будівництво; збільшення обсягів експорту товарів вітчизняного виробництва та послуг.

Визначені й джерела фінансування Програми – це державний та місцеві бюджети, кошти міжнародних фінансових організацій, новий механізм державних гарантій, який запроваджується з цього року, приватні інвестиції та власні кошти підприємств.

Більш детально про структурні реформи та основні завдання, які необхідно виконати на регіональному рівні, зокрема, в житлово-комунальному господарстві, будівництві, пально-енергетичному комплексі, інфраструктурі розповів присутнім директор Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації Петро Головач.

Як зауважив Володимир Хоменко, втіленням в області цієї Програми стане Регіональний план заходів з реалізації Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки. Він також відзначив, що важливу роль у реалізації завдань Програми належить банківському сектору, який може забезпечити інвестиційний ресурс у вигляді кредитів. Адже кредитні відносини сприяють активізації інвестиційної та інноваційної діяльності, фінансовому забезпеченню структурних перетворень і економічному зростанню.

Начальник управління Національного банку України в області Леонід Волошок проаналізував роботу банківської системи Чернігівщини у І кварталі поточного року, зазначивши, що основою ресурсною базою банків залишаються заощадження населення, питома вага яких на 1 квітня 2013 року становить 84 %.

За його словами, банківський сектор Чернігівщини на сьогодні, представляють 3 самостійні банки, 4 філії та 517 безбалансових відділень 54-х комерційних банків України. За підсумками I кварталу 2013 року загальний обсяг наданих банківськими установами області нових кредитів в реальний сектор економіки збільшився проти відповідного періоду минулого року на 57%, або на 498,3 млн.грн. і склав 1371,4 млн.грн. нарощуванню депозитної бази банків. Депозитні зобов‘язання банківських установ області зросли на 5,8%, або на 314,6 млн.грн. і на 01.04.2013 становлять 5740,2 млн.грн.

Підсумовуючи результати спільного розширеного засідання Регіонального комітету з економічних реформ та банківсько-кредитної ради, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко наголосив, що для забезпечення виконання на регіональному рівні завдань, поставлених Президентом України та Урядом необхідно докласти максимум зусиль для реалізації Програми активізації розвитку економіки та Регіонального Плану заходів.

«Зростання економіки стане основою для підвищення соціальних стандартів у регіоні, збільшення кількості робочих місць та поліпшення добробуту людей», - констатував очільник області.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації