back

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко: «Роботу по підготовці до нового опалювального періоду потрібно розпочинати вже зараз»

25-04-2013 | 14:10

На цьому керівник області наголосив сьогодні під час проведення розширеного засідання Колегії облдержадміністрації, на якому розглянуто підсумки проходження опалювального періоду 2012–2013 років та підготовку господарського комплексу і об’єктів бюджетної сфери області до роботи в осінньо-зимовий період 2013–2014 років.

Як зазначив директор Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації Петро Головач, 1 жовтня 2012 року до роботи в новому опалювальному сезоні було стовідсотково підготовлено об’єкти теплопостачання, водопровідно-каналізаційного господарства, житлового фонду, школи, дошкільні навчальні заклади та лікарні, протягом опалювального періоду всі об’єкти електро-, газо-, тепло-, водопостачання і водовідведення працювали у штатному режимі.

Перша половина опалювального періоду проходила в стабільних помірно холодних метеорологічних умовах.

Але початок грудня 2012 року супроводжувався погіршенням погодних умов. Зниження температури, враховуючи велику кількість опадів, викликало багато пошкоджень електромереж. Спільними зусиллями служби енергопостачання та Державної служби з надзвичайних ситуацій в області до кінця грудня проблему знеструмлення було вирішено.

З метою компенсації недостатньої комунальної спецтехніки проводилась відповідна робота щодо залучення відомчої техніки ДП «Чернігівський облавтодор», обслуговуючого персоналу та техніки комунальних підприємств, МНС та УМВС області, також були задіяні техніка та обслуговуючий персонал від сільгосппідприємств та приватних інвесторів.

Однак, наголосив Петро Головач, є ряд питань без вирішення яких неможливо забезпечити належну підготовку та стале проходження опалювального періоду 2013/2014 років. Перш за все це забезпечення 100-відсоткових розрахунків за спожиті енергоносії та надані житлово-комунальні послуги.

Рівень розрахунків за спожиту електричну енергію всіма категоріями споживачів становить 99,1%, в т.ч.: населення – 101,2%, установи, які фінансуються із державного бюджету – 83,4%; установи, які фінансуються із місцевих бюджетів – 93,9%, підприємства житлово-комунального господарства – 104,0%. Розрахунки з ДП «Енергоринок» становлять 100%.

Рівень розрахунків за спожитий природний газ у 2013 році безпосередньо населенням становить 88,7%, установ, які фінансуються з державного бюджету – 102,9%, установ, які фінансуються із місцевих бюджетів – 76,6%.

З початку 2013 року підприємствами теплоенергетики та котельнями промислових підприємств, які надають теплову енергію спожито природного газу на суму 199,5 млн грн, сплачено 136 млн грн, що становить 68,2%.

Забезпечення стовідсоткових поточних розрахунків за спожитий природний газ унеможливлюється наявністю заборгованості бюджетних установ за отримані послуги з теплопостачання в опалювальний період 2012-2013 років, яка станом на 01.04.2013 року становить 54,7 млн грн.

Із усіх проблемних питань утримання житлових будинків основним названо технічний стан покрівель, тому органам місцевого самоврядування слід звернути увагу на обов’язкове збільшення асигнувань із місцевих бюджетів на капітальний ремонт покрівель.

«Роботу по підготовці до нового опалювального періоду потрібно розпочинати вже зараз», - підкреслив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко.

З метою своєчасного початку, стабільного проходження опалювального періоду 2013/2014 років підприємствами електро-, газопостачання, тепло-, водопостачання та водовідведення вже розроблені плани-графіки підготовчих робіт.

Керівник області зауважив: хоча минулий опалювальний період в області пройшов злагоджено та без особливих ускладнень, є проблемні питання, на які потрібно вже зараз звернути особливу увагу.

Для підприємств паливно-енергетичного комплексу це:

• наполеглива системна робота із споживачами всіх категорій щодо проведення своєчасних та в повному обсязі розрахунків за використані енергоносії;

• забезпечення перевірки технічного стану, виконання необхідного ремонту, своєчасного випробування, налагодження обладнання та мереж електро- і газопостачання.

Для підприємств житлово-комунального господарства:

• забезпечити в термін до 1 жовтня 2013 року повне погашення заборгованості за спожиті енергоносії, а також завершення ремонтних та підготовчих робіт;

• активізувати роботу з впровадження енергоефективних технологій, в першу чергу, для зменшення споживання природного газу. Особливу увагу слід приділити впровадженню технологій альтернативних джерел палива.

Для місцевих органів влади:

• максимально врахувати потреби житлово-комунального господарства у фінансових ресурсах, в першу чергу, на капітальний ремонт покрівель та внутрішньобудинкового обладнання житлового фонду комунальної форми власності;

• забезпечити спрямування бюджетних коштів на розрахунки бюджетних установ за спожиті енергоресурси, послуги тепло-, водопостачання та водовідведення в повному обсязі;

• привести тарифи на житлово-комунальні послуги до рівня економічно обґрунтованих витрат.

Володимир Хоменко звернув увагу голів райдержадміністрацій, міських голів, керівників структурних підрозділів облдержадміністрації, керівників підприємств та організацій – незалежно від форми власності – тримати на постійному контролі питання підготовки до нового опалювального періоду на об’єктах житлово-комунального господарства та соціальної сфери.

Прес-служба облдержадміністрації