back

Зустріч в облдержадміністрації з членами делегації Датського відділення Міжнародної жіночої організації “Soroptimists”

19-09-2008 | 18:39

19 вересня заступник керівника апарату облдержадміністрації, радник голови з гендерних питань Лариса Юрченко, представники управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації, обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, обласної благодійної організації „Аратта” та обласної організації Спілки жінок України зустрілися з членами делегації Датського відділення Міжнародної жіночої організації „Soroptimists” (м.Драуе), які перебувають з офіційним візитом у Чернігові. Мета візиту – ознайомитись з досвідом роботи жіночих та благодійних організацій, з історією та видатними місцями міста та області.

Вітаючи гостей на славетній Чернігівщині, заступник керівника апарату облдержадміністрації Лариса Юрченко назвала зустріч знаковою, оскільки вперше міжнародна організація, яка опікується проблемами жінок, відвідує наш край.

„Євроінтеграція – один з пріоритетів зовнішньої політики України. Тому головне завдання влади спільно з громадськими організаціями полягає у запровадженні європейських стандартів в усі сфери життя та господарського комплексу України. Робота органів виконавчої влади спрямована на те, щоб реалізувати всі ці стандарти у нашому повсякденному житті, у зв’язку з чим, останнім часом значно посилено увагу до гендерних питань. В Україні існує досить міцна законодавча база, яка забезпечує рівність прав та можливостей жінок і чоловіків. Проблема лише полягає в тому, наскільки ми зможемо в повній мірі реалізувати всі ті можливості, які надаються нашим законодавством”, - зазначила Лариса Михайлівна.

Вона розповіла гостям з Данії про роботу обласної державної адміністрації в даному напрямку. Так, за її словами, в облдержадміністрації прийнято Програму забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків Чернігівської області до 2010 року. З метою координації даної роботи створено обласну, районні та міські Міжвідомчі гендерні ради.

Також в облдержадміністрації й у всіх районах області призначено радників голів РДА з гендерних питань, які працюють на громадських засадах. Головні завдання, що на них покладаються, це – вивчення ситуації щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків, внесення пропозицій головам РДА, гендерний аналіз проектів рішень, що приймаються в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування. Але першочерговим завданням перед владою постає навчання цих людей, тому що робота повинна мати результат і впливати на реалізацію державної політики на місцях.

Грета Волгаст, яка пройшла шлях від волонтера до керівника Датського відділення Міжнародної жіночої організації „Soroptimists”, в свою чергу, розповіла присутнім про себе, роботу в організації та поділилася своїми приємними враженнями від перебування на Чернігівщині.

Теплотою сердець, щирістю спілкування під час зустрічей з чернігівським жіноцтвом були вражені й інші члени делегації, про що вони, користуючись нагодою, розповіли. Вони пообіцяли пропагувати Україну в Данії, пробуджувати інтерес більше дізнатися про нашу країну. Як наголосила Вікторія Філатова, голова обласної благодійної організації „Аратта”, приїзд датської делегації – один із найбільших результатів їхньої співпраці, яка, безумовно, триватиме й розширюватиметься. Сторони обопільно підтримали ідею започаткування клубу організації „Soroptimists” в м. Чернігові.

Наостанку Лариса Юрченко подякувала гостям за теплі слова на адресу українських жінок, зазначивши, що наша країна дійсно багата не лише на мальовничі краєвиди, а й на людей, зокрема, жінок, які заслуговують на повагу та гідне життя. Тому органи влади спільно з громадськими організаціями будуть продовжувати працювати в цьому напрямку. „Важливим сьогодні було те, що ми, розмовляючи різними мовами, зрозуміли одне одного, оскільки нас об’єднують спільні ідеї”, - відмітила вона.

На завершення зустрічі сторони обмінялися сувенірами на пам’ять.