back

Взаємодія органів виконавчої влади і правоохоронних органів

18-09-2008 | 15:30

Нарада з питань підвищення ефективності взаємодії органів виконавчої влади і правоохоронних органів області щодо протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів

17 вересня відбулася нарада з питань підвищення ефективності взаємодії органів виконавчої влади і правоохоронних органів області щодо протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, яку провів заступник голови, керівник апарату облдержадміністрації Володимир Приходько.

Як зазначив Володимир Приходько, наркоманія у нашій державі, на думку спеціалістів, давно набула ознак епідемії. На даний час в Україні зареєстровано 600 тисяч осіб, що постійно вживають наркотики, при цьому експерти називають цифри від 3 до 5 млн. чоловік, а тенета наркобізнесу ловлять все нові жертви. Особливо небезпечним є те, що близько 60 відсотків серед таких осіб становлять неповнолітні, а інші 40 відсотків - у переважній більшості молодь до 25 років, тобто найбільш працездатна частина населення.

За даними Інтерполу, в Україні налічується близько 65 тисяч осіб, які займаються розповсюдженням наркотиків. На кінець червня на обліку в органах внутрішніх справ області знаходилися 5619 осіб, які допускали немедичне вживання наркотиків, або на 42,2% більше, ніж на кінець червня 2007р.

На обліку в обласному наркологічному диспансері перебуває 2168 осіб хворих на наркоманію, у тому числі по м. Чернігову - 1271 така особа. За оцінками місцевих наркологів, реальна кількість наркозалежних на Чернігівщині у 4 - 5 разів перевищує офіційні показники або приблизно 10 тисяч осіб. На чотирьох наркозалежних чоловіків припадає одна жінка, майже три чверті від загальної кількості наркоманів - молодь. Практично всі вони безробітні, а відсутність коштів для придбання наркотичних засобів штовхає наркоманів на скоєння злочинів.

За даними офіційної статистики, у першому півріччі 2008 року на території області зареєстровано 530 злочинів, пов'язаних із незаконним обігом наркотичних засобів, а також 200 злочинів загальнокримінальної спрямованості, які скоїли наркозалежні особи, що складає приблизно 17 відсотків від загальної кількості злочинів.

Заступник голови облдержадміністрації підкреслив, що подальше зростання кількості наркозалежних осіб призведе до значного погіршення криміногенної обстановки в області. І це може статися найближчим часом, якщо ми вже сьогодні не відпрацюємо дієвий механізм взаємодії органів виконавчої влади та правоохоронних органів у сфері протидії незаконному обігу наркотичних засобів на території області.

За словами головного лікаря обласного наркологічного диспансеру Петра Седеня, з метою раннього виявлення схильності дітей до вживання наркотичних речовин, алкоголю, запобіганню тютюнопаління, для проведення з ними індивідуальної роботи лікарі-наркологи двічі на рік проводять профілактичні наркологічні огляди учнівської молоді в учбових закладах, у притулку для неповнолітніх. За перше півріччя 2008 року лікарями-наркологами області проведено 241 огляд в школах, ПТУ, технікумах. Всього оглянуто — 18199 учнів та студентів, при цьому виявлено і поставлено на профілактичний облік - 243 підлітка, з них, 64 особи вживає спиртні напої, наркотичні речовини - 5, 174 особи вживають токсикоманічні речовини та палять. Всім підліткам надана необхідна медична допомога лікарями-наркологами, медичним психологом та психотерапевтом. Проведена відповідна робота з їх батьками.

В сфері протидії наркоманії та наркозалежності серед неповнолітніх і молоді, лікарями-наркологами області налагоджена взаємодія та обмін відповідною інформацією між закладами охорони здоров'я, службами у справах неповнолітніх, органами освіти, внутрішніх справ. Обласним наркологічним диспансером спільно з центром інформаційно-аналітичних технологій та пропаганди здорового способу життя управління охорони здоров'я розроблені і видані методичні рекомендації для педагогічних працівників "Профілактика наркологічних захворювань серед учнів та студентів", "Уроки здорового способу життя".

При наркологічних диспансерах Чернігова, Ніжина і Прилук працюють організовані консультативні пункти ''Довіра", які надають безкоштовну індивідуальну та сімейну консультацію з питань наркоманії, СНІДу, пропаганди здорового способу життя.