back

Відмічаються позитивні тенденції епідемічної ситуації в області з туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

23-04-2013 | 08:00

В області відмічається покращення провідних епідемічних показників з туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. Унаслідок проведених організаційних, лікувально-профілактичних та протиепідемічних заходів захворюваність і смертність мають позитивну динаміку, забезпечено контроль за станом розвитку епідемії серед дітей. Це свідчить про певну стабілізацію епідемічної ситуації в області та відповідає загальнодержавній тенденції. Про це зазначив в.о. заступника голови облдержадміністрації Юрій Музика, відкриваючи 22 квітня засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

За його словами, завдяки розширенню масштабів профілактичних заходів серед осіб із ключових груп ризику продовжується зниження інтенсивносфті епідемічного процесу: темпів приросту захворюваності на ВІЛ-інфекцію, рівня інфікування населення в цілому та серед окремих груп. Позитивним також є те, що в останні роки спостерігається стала тенденція до зниження захворювань на ВІЛ-інфекцію у віковій групі 15-25 років.

Протягом останніх років Чернігівщина займає перше місце серед областей України за кількістю обстежень на ВІЛ за кошти місцевого бюджету. Протягом 2012 року лабораторним обстеженням було охоплено майже 111 тисяч осіб, із них 65% за рахунок коштів місцевого бюджету. Це показує позицію і відношення місцевої влади до проблеми ВІЛ-СНІДу та забезпечує реальну доступність населення до безоплатного обстеження.

Проте, не зважаючи на позитивні зрушення у контролі над туберкульозом та ВІЛ/СНІДом, на переконання Юрія Музики, ситуація в області потребує подальших злагоджених дій і зусиль.

Пріоритетними напрямками у сфері протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу в умовах сьогодення залишаються стратегічне планування та застосування програмного підходу до розв’язання проблем, пов’язаних з епідеміями, забезпечення ефективної діяльності місцевих рад протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, належного контролю за цільовим та раціональним використанням державних та донорських фінансових ресурсів.

На засіданні обласна рада протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції СНІДу заслухала інформацію про стан боротьби із соціально-небезпечними хворобами, виконання програмних заходів у Бобровицькому і Козелецькому районах, роботу центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді зі споживачами ін’єкційних наркотиків та стан впровадження замісної підтримувальної терапії в області.

За результатами засідання готується відповідне протокольне доручення.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації