back

Заява голови Чернігівської облдержадміністрації В. М. Хоменка

09-09-2008 | 09:49

Українське суспільство в цілому і кожен громадянин зокрема переживають сьогодні момент істини. Сутність його полягає навіть не в тому, хто буде персональним носієм влади в країні. Вона — в розумінні реальних загроз для держави і осмисленні того, чому вони виникли.

Викликом для України, яка обрала демократичний шлях розвитку та європейську перспективу, стали події в Грузії. Міжнародна спільнота безкомпромісно засудила дії з боку Росії.

В таких умовах особливо важливою для України була б визначена, чітка позиція з боку Кабінету Міністрів та Верховної Ради України. Відсутність такої визначеної позиції виглядає як опосередкована підтримка дій російської сторони українським урядом, очолюваним Юлією Тимошенко та новоутвореною парламентською більшістю в складі БЮТ та Партії регіонів. Ця більшість народилася через безпринципність та авантюризм БЮТ. Ще вчора Юлія Володимирівна говорила, що союз між БЮТ і ПР можливий лише, «якщо НЛО забере мене на тарілку, проведе наді мною незаконні дослідження та позбавить мене пам’яті та розуму. Інших обставин для такого об’єднання не існує». А сьогодні це сталося. Сталося заради прийняття законів, які ламають систему стримувань і противаг між центрами влади і фактично призводять до узурпації влади прем’єр-міністром.

Узурпацію влади Кабінетом Міністрів, судячи з останніх партійних рішень, намагаються посилити відстороненням тих керівників місцевої виконавчої влади, які висловлювали критичну позицію щодо урядових дій, спрямованих на руйнацію демократичної коаліції. Ідучи у фарватері антиконституційних вимог керівництва, фракція БЮТ в Чернігівській обласній раді, всупереч вимогам регламенту, ініціювала скликання позачергової сесії обласної ради, на яку запропонувала внести питання про висловлення недовіри голові облдержадміністрації та прийняти звернення з метою нав’язати свою позицію щодо суспільно-політичних процесів в країні.

З ким буде БЮТ завтра? Важко передбачити. Але очевидно, що дії БЮТ розхитують владу, послаблюють її. А цього не можуть сприйняти патріотично налаштовані політичні сили та громадськість. Бо пам’ятаємо настанову В’ячеслава Липинського про те, що коли власна еліта держави не здатна домовитись і узгодити свої дії, в такій державі починає панувати еліта іншої країни. Тому застерігаємо: безпринципність і авантюризм БЮТ несуть загрозу, аж до загрози національному суверенітетові.

Тому всі, кому дорога наша свобода і незалежність, мають відкинути розбіжності і об’єднатися навколо президента Віктора Ющенка. Тільки таке об’єднання демократичних і патріотичних сил зможе сьогодні зміцнити Українську державу.