back

До Дня Конституції України

26-06-2009 | 16:01

Урочисті збори до Дня Конституції України за участю керівництва області та міста, керівників управлінь, підприємств та громадських організацій пройшли сьогодні в обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г. Шевченка.

Зі святом присутніх привітав голова облдержадміністрації Володимир Хоменко.

«Будь-яка націєтворча дата спонукає і зобов’язує до соціально-філософського осмислення суспільного процесу, який став наслідком прийняття знакового рішення, визначення потенціалу цього процесу, його зарядженості і спрямування, соціальної ефективності. Тим більше, коли йдеться про найфундаментальніший національний документ — Конституцію держави — який за абсолютною демократичною традицією є не що інше, як суспільна угода про засади державного устрою, принципи організації та базові взаємодії інтегрального суспільно-державного організму», - зокрема, зазначив Володимир Хоменко.

Він також наголосив, що конституція є відображенням стану і можливостей розвитку суспільства; у ній віддзеркалюються загальновизнані нацією цінності, що перетворюються на фундаментальні правові норми.

Новітнє українське суспільство довело свою здатність сформувати конституційні засади державного устрою України. В них знайшли відображення і наші національні, і європейські, і загальнолюдські цінності. Сформоване конституційне поле, в якому систематизуються взаємовідносини між людиною, спільнотою, державою є найважливішим кроком на шляху утвердження суверенності.

Нова Конституція стала для українського народу Основним Законом безпосереднього народовладдя й демократії. Вперше в українській історії людина – її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека – було визнано найвищою цінністю. Вперше визначено державні механізми, що мають їх гарантувати.

З прийняттям головного правового документа в державі пожвавилися соціальні та економічні процеси, Україна розпочала рух до входження в європейський простір свободи і демократії.

Голова облдержадміністрації підкреслив: віддаючи належне творенню сучасної конституційно-правової системи, визнаючи непорушність фундаментальних правових норм суспільних цінностей, проголошених у Конституції України, одночасно констатуємо наявність нових викликів. Це вимагає і від суспільства, і від влади пошуку нових, досконаліших механізмів забезпечення прав і свобод, гарантії суверенності Української держави.

Ще один аспект розвитку взаємодії влади і суспільства — це посилення ролі і розширення функцій органів місцевого самоврядування в житті місцевих громад усіх рівнів.

«Як бачимо, всі найбільш значущі політико-правові виклики глибоко соціальні за своєю суттю. Тобто розв’язання цих завдань має не абстрактний характер вдосконалення політичної системи, а забезпечення реальних можливостей облаштування суспільного життя, реальної можливості народу вирішувати свою долю.

І в цьому контексті важливим складником покращення загальнонаціональної ситуації виступає вдосконалення стратегії регіонального розвитку. Тому очікуємо від нашої громади Чернігівщини, її представників в усіх органах місцевого самоврядування пропозицій щодо поліпшення стану справ у придеснянському краї і, безумовно, налаштовані на спільну їх реалізацію» - зазначив Володимир Хоменко.

Наголосив керівник області і на необхідності вдосконалення діючого Основного закону країни, підкресливши, що робити це треба в інтересах усього українського суспільства, а не в інтересах окремих політичних груп чи інститутів.

Цьому має слугувати Проект Закону України «Про внесення змін до Конституції України», винесений Президентом України Віктором Андрійовичем Ющенком на широке обговорення громадськості. Президент України переконаний: «Нам потрібна Конституція прав і свобод, які людина реально захистить в Україні. Нам потрібна Конституція європейського вибору. Нам потрібен порядок, сильна влада, з чітким розподілом повноважень — у центрі і на місцях — і з конкретними механізмами впливу громадян на її дії. Нам потрібна Конституція національного духу, єдності і соборності. І найважливіше — нам потрібна Конституція, схвалена людьми як єдиний договір».

«Тому вельми важливо, щоб тема конституційних змін знайшла свою підтримку в громадських колах. Суспільна думка має стати вирішальною. Такий крок гарантуватиме право народу безпосередньо впливати на творення власного Основного Закону і, безумовно, посилить значення цього закону. Воля народу, воля людей має раз і назавжди стати в Україні непорушною» - зауважив Володимир Хоменко.

З нагоди свята голова облдержадміністрації вручив державні нагороди.