back

Селекторна нарада заступника глави секретаріату президента України Романа Безсмертного з керівниками областей

20-08-2008 | 15:30

20 серпня голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, його заступники Наталія Білоус та Олександр Бєльський, а також керівники окремих обласних управлінь взяли участь у селекторній нараді щодо стану підготовки підприємств житлово-комунального господарства та бюджетних закладів до опалювального сезону 2008-2009 років, яку провів заступник Глави Секретаріату Президента України Роман Безсмертний. На початку наради Р. Безсмертний закликав керівників регіонів зробити висновки з ситуації, що склалася на окремих територіях, оголошених зоною надзвичайної екологічної ситуації. За його словами, ці висновки мають стосуватися насамперед розвитку ЖКГ в областях.

Основними темами під час наради стали: підготовка до опалювального сезону котелень, об'єктів соціальної інфраструктури, житлових будинків, вулично-дорожньої мережі; розрахунки комунальних підприємств за спожитий газ.

Наша область за всіма показниками (за виключенням підготовки до зими об'єктів теплопостачання) знаходиться у верхній частині загальноукраїнського рейтингу. Неготовність до зими окремих котелень пояснюється тим, що їх частина не фінансується Міністерством житлово-комунального господарства, так як спец фонд, який їх фінансує не поповнюється. Зараз на рахунку цього фонду знаходиться 45 тисяч гривень, що вкрай мало для якісної підготовки до їх роботи взимку, а передбачена була заміна котлів. Міністерство житлово-комунального господарства пообіцяло посприяти переведенню джерела фінансування зі спец фонду у загальний фонд, що дало б можливість в ході опалювального сезону провести ремонт котелень.

Ще однією проблемою, яку озвучив на селекторній нараді Володимир Хоменко, є невиконання Міністерством оборони України попередніх домовленостей стосовно ремонту котелень смт Гончарівського. Торік селищна рада прийняла на свій баланс котельню військового містечка, на ремонт якої Міністерство оборони виділило лише чверть потрібної суми запевнивши, що решту сплатить наступного року. Нині вони вимагають ще й провести частковий ремонт теплових мереж, попередньо взявши і їх на баланс. Тільки після цього надійдуть кошти - 7 мільйонів гривень замість 25 мільйонів потрібних на ремонт мереж. Роман Безсмертний пообіцяв підтримку Секретаріату Президента України у вирішенні цієї проблеми.

Проблемним питанням не лише однієї Чернігівської області Роман Безсмертний назвав ситуацію, що виникла навколо формування переліку об'єктів за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим, розпорядником яких є Міністерство регіонального розвитку і будівництва України.

Володимир Хоменко повідомив, що облдержадміністрація у відповідності з Порядком використання коштів державної субвенції на соціально-економічний розвиток, який затверджено Кабінетом міністрів України на основі пропозицій місцевих органів влади і самоврядування, сформувала і у встановленому порядку передала до Міністерства регіонального розвитку і будівництва України на погодження перелік об'єктів з фінансуванням у цьому році за рахунок вищезгаданої субвенції.

В першу чергу, до переліку були включені об’єкти, що мають високу будівельну готовність, з плановим введенням переважно у цьому році, які покращать умови навчання дітей, медичне обслуговування у сільській місцевості і забезпечать якісні умови життя для населення області.

Однак Мінрегіонбудом кінцевий проект пропозицій був кардинально змінений, в результаті чого до нього потрапили об’єкти, на які не складено проектно-кошторисну документацію.

Заступник Глави Секретаріату Президента України Роман Безсмертний вбачає у цій ситуації лише політичну складову і лобіювання інтересів окремих народних депутатів. Він також пообіцяв допомогу у вирішенні цієї ситуації.

Стосовно ж підготовки до зими, то Володимир Хоменко запевнив: ситуація контролюється і всі об’єкти будуть введені своєчасно.