back

Щоб Чернігівщина була у безпеці

04-02-2010 | 08:32

Про підсумки роботи у 2009 році та визначення завдань на 2010 рік йшлося на зборі керівного складу цивільного захисту Чернігівської області, які відбулись 3 лютого під головуванням заступника голови облдержадміністрації Олександра Шанойла.

У заході взяли участь: директор Департаменту управління рятувальними силами МНС України Марченко Григорій Борисович, голови міських і районних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, начальники районних і міських підрозділів з питань надзвичайних ситуацій, керівники обласних управлінь, організацій, підприємств та їх спеціалісти з питань цивільної оборони, керівний склад апарату та районних підрозділів головного управління МНС України в Чернігівській області.

Під час заходу зазначалось, що протягом минулого року діяльність органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Чернігівської області була спрямована на зміцнення місцевих територіальних та функціональних підсистем єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації. Робота проводилась в умовах невдосконаленості окремих положень правової бази у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, вкрай обмеженого фінансування, неналежного рівня матеріальних ресурсів та відповідних резервів.

Незважаючи на наявні труднощі, завдання з підготовки цивільної оборони нашого регіону в основному виконані.

Разом з тим, незважаючи на ряд організаційних і практичних заходів, у 2009 році на Чернігівщині мали місце надзвичайні ситуації і небезпечні події, не вдалося уникнути загибелі людей, мало місце погіршення умов життєдіяльності населення внаслідок впливу небезпечних природних явищ.

За інформацією начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації В’ячеслава Риги, протягом минулого року на території області виникло 12 надзвичайних ситуацій проти 15-ти у 2008 році.

Крім того, було зареєстровано 2916 некласифікованих надзвичайних подій, що на 9,4 % менше, ніж у попередньому році.

Основними чинниками, що призвели до виникнення значних надзвичайних ситуацій стали: аварійний стан об’єктів і мереж водопровідно-каналізаційного господарства, активізація зсувних процесів, негативний вплив несприятливих погодних умов, епідемічний спалах захворюваності на грип і ГРВІ та інші.

Кількість загиблих у побуті зменшилась на 25,4% (1178 осіб проти 1580 у 2008 році). Основними причинами смертності є навмисні самоушкодження (25%), отруєння алкоголем (19,2 %), дорожньо-транспортні пригоди (11,5%).

Незважаючи на зменшення кількості трагічних випадків, Чернігівщина має досить високий показник загибелі людей. При цьому слід відзначити, що значну частину нещасних випадків спричиняє вживання алкоголю, нехтування правилами поведінки на воді та протипожежної безпеки, порушення правил дорожнього руху.

Болючим питанням на Чернігівщині є утилізація та зберігання непридатних до використання та заборонених до застосування хімічних засобів захисту рослин.

На сьогоднішній день на території області залишається 192 місця, в яких зберігається 857,799 т пестицидів, з них в незадовільному стані - 240,865 т в 63 місцях.

Протягом минулого року за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища (1060,0 тис. гривень) 52,772 т отрутохімікатів прибрано з 14-ти місць їх зберігання повністю та з 2-х місць частково (у Бахмацькому, Борзнянському, Бобровицькому, Варвинському, Ріпкинському, Прилуцькому, Семенівському, Сосницькому, Срібнянському, Талалаївському та Чернігівському районах), що значно покращило екологічний стан прилеглих територій.

Вирішення даної проблеми за рахунок проведення повного знешкодження пестицидів на спеціалізованих підприємствах є неможливим на рівні місцевих бюджетів, адже для цього необхідно понад 15 млн. гривень.

Те ж саме стосується і утилізації боєприпасів на арсеналі Міноборони України біля м.Ічня. У 2009 році звідти було вивезено близько 1300 тонн боєприпасів.

Незважаючи на проведену роботу, ймовірність виникнення надзвичайної ситуації на вказаному об’єкті залишається високою, оскільки кількість боєприпасів та вибухових речовин на 20% перевищує нормативні показники.

Як повідомив Олександр Шанойло, облдержадміністрацією надіслані відповідні звернення до Міноборони України та Кабінету Міністрів України щодо сприяння у вирішенні даної проблеми. Та поки що ситуація залишається незмінною.

Проаналізувавши загальний стан техногенної і природної безпеки області, усвідомлюючи досягнуті здобутки та існуючі недоліки у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, учасники зборів сформулювали основні напрямки своєї спільної роботи у 2010 році. Серед них: забезпечення протипожежного захисту об’єктів із масовим перебуванням громадян, незалежно від форм власності та посилення пожежного нагляду у природних екосистемах, забезпечення надійного контролю за станом і експлуатацією гідротехнічних споруд, особливо у період проходження паводків, визначення та уточнення найбільш вірогідних ризиків виникнення надзвичайних ситуацій та інші.

Підсумовуючи результати засідання, заступник голови облдержадміністрації зазначив, що злагоджена та ефективна робота всіх відповідних служб має стати запорукою безпечної життєдіяльності населення Чернігівщини.



За високий професіоналізм, зразкове виконання службових обов‘язків та успішне виконання завдань за підсумками роботи у 2009 році найкращих працівників служб та підрозділів цивільного захисту Чернігівської області нагороджено відзнаками облдержадміністрації.



Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації