back

Чернігівщина готується до відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі

04-04-2013 | 13:00

З метою належного і урочистого відзначення у цьому році 1025-річчя хрещення Київської Русі Президентом України В. Ф. Януковичем підписано Указ від 21 січня 2013 року «Про проведення заходів з відзначення в Україні 1025-річчя хрещення Київської Русі».

На сьогодні уже розпочато активну підготовку до святкувань в області. Зокрема, головою облдержадміністрації В. М. Хоменком видано відповідне розпорядження та затверджено план заходів. А виставка відомого українського художника Юрія Нагулка «Координати вічності», яка відкрилася 15 березня у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній», розпочала низку заходів, присвячених 1025-річчю хрещення Русі-України.

Про це йшлося на засіданні організаційного комітету з питань підготовки та проведення ювілейного святкування, яке 4 квітня провів в.о. заступника голови облдержадміністрації Юрій Музика. У засіданні взяли участь архієпископ Чернігівський та Новгород-Сіверський Амвросій, архієпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП Євстратій (Зоря).

«Відзначення в області цієї знаменної дати - є важливою подією, адже після хрещення князем Володимиром Києва, Чернігів – друге місто Київської Русі, де християнство стало народною релігією», - підкреслив він під час засідання.

На переконання в. о. заступника голови облдержадміністрації, дуже важливо, щоб майбутнє святкування було спрямоване на консолідацію суспільства, утвердження в ньому духовних цінностей.

Як зазначалося, на Чернігівщині заплановано низку заходів, серед яких урочисте зібрання Ради церков, святкові урочисті збори та концерт духовної музики, науково-практична конференція за участю представників конфесій, фестиваль «Київська Русь», історичний квест, випуск ювілейних марок. У музейних установах та бібліотечних закладах області експонуватимуться тематичні виставки, екскурсії. У загальноосвітніх навчальних закладах пройдуть години спілкування, літературні конкурси, екскурсії до соборів Чернігівщини, вечори духовної музики тощо.

З метою залучення молоді до відзначення ювілею, у рамках проведення молодіжного фестивалю «Дружба-2013», тематика якого також присвячена 1025-річчю хрещення Київської Русі, передбачається проведення концертних майданчиків духовної музики, зустрічей з духовними служителями, богослужінь тощо.

На завершення засідання Юрій Музика закликав усіх членів організаційного комітету до тісної співпраці, щоб на високому духовному, організаційному, інформаційному і просвітницько-роз’яснювальному рівні відзначити 1025-річчя хрещення Київської Русі.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації