back

Олександр Вілкул: Уряд посилює контроль за дотриманням графіків погашення заборгованості із заробітної плати

04-04-2013 | 17:30

Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул 4 квітня провів селекторну нараду з питань погашення заборгованості із заробітної плати.

«Деякі керівники підприємств не думають про людей, яким треба годувати свої родини. Зарплату треба платити вчасно. Уряд знайде механізм закликати їх до відповідальності», - сказав Олександр Вілкул.

«За три роки з березня 2010 року заборгованість по зарплаті знижена на 44% - з 1 млрд. 737 млн. гривень до 978,6 млн. гривень. Уряд посилює контроль за дотриманням графіків погашення заборгованості», - сказав Олександр Вілкул.

У нараді взяли участь заступник Генерального прокурора України Віталій Білоус, Міністр соціальної політики Наталія Королевська, Міністр інфраструктури Володимир Козак, Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, Міністр промислової політики Михайло Короленко, керівники регіонів, а також керівники великих підприємств-боржників.

Від Чернігівщини у селекторі взяли участь заступник голови–керівник апарату облдержадміністрації Микола Стрілець, заступник прокурора Чернігівської області Олег Підгайний, начальник головного управління юстиції в області Олександр Карнабеда, директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Лариса Юрченко та інші.

Як зазначалося, з початку року заборгованість із заробітної плати на підприємствах, які перебувають у сфері управління центральних органів виконавчої влади, зменшилася на 2,6 млн. грн. (0,6%) і становить 457,3 млн. грн. Це 47% від загальної заборгованості із заробітної плати по країні.

«Міністерства повинні проаналізувати ефективність роботи керівників підприємств, які знаходяться в їхньому підпорядкуванні. При необхідності зробити кадрові висновки, - сказав Олександр Вілкул. - Необхідно підвищити ефективність роботи державних підприємств, це стосується освоєння нових ринків, впровадження сучасних технологій, підвищення конкурентоспроможності».

З 1 січня 2013 року заборгованість із заробітної плати на економічно активних комунальних підприємствах знизилася майже на 20% (на 7,3 млн. грн.) і становила 32,3 млн. грн.

Cтаном на 29 березня 2013 року заборгованість із заробітної плати працівникам бюджетної сфери відсутня.

«Своєчасність виплати зарплат знаходиться на постійному контролі Уряду. Має бути забезпечена ефективна взаємодія між центральними і регіональними органами влади, представниками бізнесу. За 2011-2012 роки судами розглянуті і прийняті відповідні рішення за 1305 кримінальними справами. Нині правоохоронними органами розслідуються 1505 кримінальних проваджень, пов'язаних з несвоєчасною виплатою зарплати. Держава захищає інтереси працівників. Заробітні плати повинні платитися вчасно», - сказав Олександр Вілкул.

Заступник голови–керівник апарату облдержадміністрації Микола Стрілець серед інших керівників областей доповів Віце-прем’єр-міністру України про виконання графіків погашення заборгованості із заробітної плати в Чернігівській області.


За повідомленням прес-служби
Віце-прем’єр-міністра України,
Департаменту інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю облдержадміністрації