back

єРобота на Чернігівщині: грантові програми для бізнесу від служби зайнятості

27-06-2024 | 17:15

Вже 337 мешканців області для започаткування або розвитку бізнесу скористалися програмою «Власна справа» та 11 – програмою «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей», які реалізуються в межах  урядового проєкту єРобота.

Загальна сума грантових коштів на започаткування або розвиток бізнесу склала понад 80  млн грн. Схвалені бізнес-проєкти передбачають створення в області 760 нових робочих місць у різних сферах діяльності, а це і швейні цехи, СТО, салони краси, заклади торгівлі та харчування, спеціалізовані освітні, медичні та розважальні студії, фермерські господарства, послуги у сфері зеленого туризму, ландшафтного дизайну, клінінгові, будівельні, ремонтні послуги тощо.

Зокрема, у поточному році за програмою «Власна справа» переможцями стали  77 мешканців Чернігівщини. Це додатково 163 робочих місця, на створення яких державою виділено 18,5 млн грн. Серед цікавих бізнес-проєктів – надання послуг із внесення засобів захисту рослин за допомогою агродронів, центр дитячого розвитку, адвокатське бюро, рекламна агенція, ветеринарна лікарня, танцювальний центр тощо.

Також цьогоріч схвалено 5 бізнес-ідей за програмою «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей», які передбачають створення 10 робочих місць. Для їх реалізації державою виділено 2,2 млн грн, зокрема на розширення виробництва з очистки води, відкриття кав’ярні, автомайстерні по діагностиці та ремонту електронних систем легкових автомобілів, студії лазерної епіляції.

За видами діяльності найбільша кількість бізнес-ідей реалізується у переробній промисловості, торгівлі, ремонті автотранспортних засобів, організації харчування. Грантову підтримку використовують переважно для придбання обладнання та меблів, закупівлю сировини та матеріалів, оплату оренди, реклами.

Серед переможців більшість (до 70%) – діючі підприємці, 10% – юридичні особи, а майже чверть – новачки у бізнесі. За статтю переважають жінки – їх понад 53%, частка людей з вищою освітою перевищує 70%.

Нагадаємо:

Служба зайнятості супроводжує 2 грантові програми урядового проєкту єРобота.

За програмою «Власна справа», яка діє з липня 2022 року, можна отримати мікрогрант у розмірі від 50 до 250 тис. грн. Ще одна програма «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей» стартувала у квітні 2023 р. та за якою учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни можуть отримати грант на бізнес до 1 млн грн, а члени їх сімей – до 500 тис. грн. 

Обов’язковою умовою для грантоотримувачів є створення нових робочих місць (від 1-го до 4-х) в залежності від суми фінансової підтримки. Повернення коштів відбувається за рахунок фактичної сплати встановлених чинним законодавством податків та зборів за працевлаштованих осіб.

Віднедавна за програмою «Власна справа» громадяни, які зобов’язуються зареєструватися як ФОП, можуть отримати мікрогрант у розмірі 75 тис. грн  і їм не обов’язково створювати робочі місця. Відповідні зміни, які набули чинності 4 травня поточного року, спрямовані на розширення доступу до фінансування та спрощення процедури отримання коштів.

Аби стати учасником програми, необхідно подати заяву та бізнес-план через портал Дія – https://is.gd/KT7RoW, отримати позитивну оцінку ділової репутації «Ощадбанком», пройти  онлайн-співбесіду з фахівцями обласного центру зайнятості та дочекатися остаточного рішення Державного центру зайнятості.

Чернігівський обласний центр зайнятості