back

Понад 68 тисяч ВПО зареєстровано в регіоні: найбільше переселенців – в Чернігівському районі

18-06-2024 | 09:40

Щоб всебічно забезпечити їх права та інтереси, соціальний захист, працевлаштування, надання психосоціальної, медичної та правової допомоги в області майже рік діє Рада з питань внутрішньо переміщених осіб при ОДА.

Про результати роботи Ради розповіла днями її голова Ольга Дзержинська на засіданні Координаційного штабу з питань забезпечення реалізації прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. Нарада відбулася під головуванням Віце-прем’єр-міністра України – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук.

До складу Ради при Чернігівській ОДА входять представники ВПО, громадських організацій та структурних підрозділів ОДА. Співпрацює консультативно-дорадчий орган із громадськими організаціями та міжнародними партнерами.

Важливий напрям діяльності Ради – забезпечення ВПО тимчасовим житлом.

Розпорядженням начальника ОВА у листопаді минулого року затверджено перелік місць тимчасового проживання Чернігівської області. До нього включено 9 таких місць, розрахованих на 1428 ліжкомісць.

«До речі, наші громадяни, які втратили житло, мають можливість нікуди не переїжджати, а залишитися жити на своїй території – завдяки співпраці з міжнародними донорами на присадибних ділянках також можна встановити модульний будиночок», – наголосила Жанна Шерстюк, заступниця голови ОДА, яка разом із заступником директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Дмитрієм Козловим взяла участь у засіданні Координаційного штабу.

Ще серед завдань новоствореного органу – інтеграція ВПО до громад, в які вони перемістилися, та співпраця з місцевими органами влади. А також допомога ВПО в питаннях зайнятості та працевлаштування.  

Понад це, при кожній РВА діє своя рада з питань ВПО і 11 – в територіальних громадах (Прилуцька, Новгород-Сіверська, Малодівицька, Варвинська, Ладанська, Кіптівська, Сновська, Менська, Понорницька, Мринська та Макіївська ТГ).

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації