back

На Чернігівщині впровадять інтегрований підхід до відновлення доступу до якісних медичних послуг

13-06-2024 | 09:51

Комплексний підхід є ключовим для відновлення та забезпечення повноцінного доступу населення до медичних послуг в умовах війни. Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко підкреслив це на конференції «Відновлення послуг з охорони здоров’я на рівні громади», організованій Проєктом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

«Ми стоїмо і стаємо ще сильнішими. Попри щоденні атаки ворожої армії на критичну інфраструктуру нам вдалося повністю відновити 517 об’єктів медзакладів, на інших 353 об’єктах роботи ще ведуться. Однак повномасштабна війна триває, і 26 обʼєктів медзакладів, що були відновлені, пошкоджені знов. У таких умовах ми за підтримки наших міжнародних партнерів докладаємо максимальних зусиль, аби українці мали доступ до необхідних медичних послуг. Співпраця з міжнародними та місцевими партнерами є надзвичайно важливою. Ми вдячні їм за підтримку — і фінансову, і експертну. Це дозволяє відновити доступ та одночасно підвищувати якість надання медичної допомоги. Разом ми знаходимо ефективні шляхи реагування на наявні виклики та забезпечуємо стабільний доступ до якісних медичних послуг у громадах України», — зазначив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Війна Росії проти України ускладнила надання своєчасної та якісної допомоги, особливо в зонах бойових дій. Важливою є координація зусиль між медичним, соціальним та інфраструктурним секторами для забезпечення безперервних медичних послуг.

«З початку повномасштабного вторгнення сфера охорони здоровʼя в Україні зазнає значних збитків, а мільйони українців вимушені жити в умовах обмеженого доступу до медичних послуг. Протягом усього цього часу Проєкт USAID “Підтримка реформи охорони здоров'я”, як і багато локальних та міжнародних партнерів, активно працює над відновленням доступу українців до медичної допомоги. Тож наразі для нас критично важливо скоординувати наші зусилля для запуску інтегрованого підходу до відновлення, який допоможе покращити інфраструктуру охорони здоровʼя: відновити зруйновані медичні заклади, підтримати їх необхідним обладнанням та знаннями й забезпечити доступність медичних послуг, розширюючи мережу мобільних медичних бригад і телемедицини для надання допомоги у віддалених та постраждалих регіонах», — зауважив Девід Елкінс, керівник Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я». 

У заході також взяли участь керівники та представники ДОЗів 8 областей, де працює проєкт: Дніпропетровської, Запорізької, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської.

Протягом другого дня конференції члени мультидисциплінарних команд з 25 громад, які будуть впроваджувати цей підхід на рівні громади, і відповідають за медичний компонент, компонент соціальної підтримки та загальну координацію на рівні громади, обмінювались досвідом, брали участь у практичному навчанні.

У Чернігівській області новий проєкт реалізовуватимуть:

  • Бобровицька міська територіальна громада;
  • Козелецька селищна територіальна громада;
  • Менська міська територіальна громада;
  • Талалаївська міська територіальна громада;
  • Корюківська міська територіальна громада.

Міністерство охорони здоров'я України