back

Шукати важелі впливу можна лише знаючи ситуацію докорінно: про що говорили підприємці з представниками органів влади

06-06-2024 | 12:39

Підприємці Чернігівської області знову спілкувалися з представниками органів влади, в тому числі контролюючих, щодо нагальних питань, які виникають під час їхньої діяльності. Цього разу – під час засідання Обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва, що відбулося вчора, 5 червня.

«Такі заходи є комунікаційними майданчиками, де представники органів влади, контролюючих органів та бізнесу можуть поспілкуватися, проговорити проблематику, що виникає в області, та спільно напрацювати шляхи розв’язання. Дуже важливо, щоб влада максимально долучалася до розвитку підприємництва, адже ті безпекові умови, що нині складаються на Чернігівщині, та наслідки ворожих атак вимагають більш активного інструментарію у даній сфері. Не менш важливо і популяризувати наявні програми підтримки, якими можуть скористатися наші підприємці. Дякую бізнесу, що продовжує працювати і розвиватися попри всі труднощі», – звернувся до учасників перший заступник голови Чернігівської ОДА Костянтин Мегем.

Нещодавно чимало скарг від підприємців області було щодо діяльності податкової. Втім, напруга дещо спала зі зміною керівництва Головного управління ДПС в області.

«Це результат наших зусиль, нашої боротьби, нашого діалогу. Хоча, думаю, під час війни вирішувати це питання рік – забагато. Але все ж таки результат є, – зауважив президент Чернігівської регіональної торгово-промислової палати Костянтин Іванов. – Коли зрозуміли, що це довга історія з величезним системним спротивом, ми домовилися з підприємцями, що не будемо більше реагувати як «швидка допомога» між платниками податків, підприємцями і податковою, а будемо вибудовувати конструктивний діалог». 

«Дуже радий, що ця боротьба має логічне завершення. Але це не значить, що вона закінчилася – є нові виклики за іншими напрямами», – каже голова Асоціації роботодавців Чернігівщини Сергій Берестовий.

 

У зміні політики названого органу запевняє його нинішня очільниця Тетяна Рубан. ОВА ж, за потреби, й надалі виступатиме комунікаційним майданчиком.

«Проблемні питання, що накопичилися, за один день, не вирішаться, – звернулася до бізнесу в.о. начальника Головного управлінням ДПС в області Тетяна Рубан. – Весь бізнес стикнувся з кричущими проблемами. Блокування податкових накладних, віднесення платників до ризикових категорій, фіскалізація, касові апарати – це робочі питання, які потребують оперативного розв’язання. На базі Головного управління створені робочі групи, які маю наміри розширити. Відкрита до діалогу, чого чекаю і від вас».

У ході засідання підприємці області, в тому числі й ті, що працюють для зміцнення обороноздатності, підіймали й інші нагальні питання, що потребують швидкої реакції. Зокрема, скаржилися на перешкоджання своєї діяльності з боку Управління Північного офісу Держаудитслужби в області. Приміром, одне підприємство у Ніжинському районі за чотири місяці перевірили п’ять разів. Під час однієї з перевірок за відсутність звіту «зняли» 3,7 мільйона гривень.

«До Федерації роботодавців надходять неодноразові звернення. Що відбувається: є підприємці, які виконують підряди на державні замовлення (будівництво доріг, відбудова об’єктів). ДАСУ здійснює моніторинг робіт в ході їх виконання. Після складених актів вимагають скасування процедури і розірвання договорів, коли роботи виконані більш ніж на 50%. Як працювати в таких умовах? Бізнес просто поїде з області», – зауважив голова Федерації роботодавців Чернігівщини Олег Авер’янов.

З приводу озвучених перевірок в ОВА буде організовано зустріч з керівництвом згаданого органу, правоохоронцями та підприємцями для роз’яснення ситуації.

Серед іншої проблематики – дефіцит працівників через мобілізацію, відключення електроенергії, вартість теплоносіїв тощо.

Відтак, найближчим часом будуть проведені кластерні наради. За потреби, відповідні звернення будуть направлені до центральних органів влади.

Принагідно підприємцям області нагадали про програми державної та міжнародної  підтримки, якими вони можуть скористатися.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації