back

Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул поставив завдання регіонам посилити підготовку до протипаводкових дій

30-03-2013 | 16:04

Про це він сказав під час всеукраїнської селекторної наради щодо дій центральних і місцевих органів виконавчої влади із запобігання підтоплення населених пунктів і територій, забезпечення реагування на можливі надзвичайні ситуації у період пропуску повені та сходження криги у 2013 році.

Від Чернігівської області участь у селекторній нараді взяли голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко та члени обласного оперативного штабу з безпечного пропуску льодоходу, весняної повені та дощових паводків у 2013 році.

«Недопущення аварійної ситуації - це персональна відповідальність керівників територій. Необхідно задіяти всі ресурси і всі резерви для боротьби зі стихією. Повинна бути забезпечена безпека громадян і територій», - підкреслив Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул.

Віце-прем’єр-міністр України поставив низку завдань перед керівниками обласних державних адміністрацій, а саме:

- забезпечити безпеку громадян, населених пунктів і стратегічних об'єктів;

- посилити режим лікарень і «швидкої допомоги»;

- створити необхідні продовольчі запаси та медикаментів. Не повинно бути допущено спекулятивне підвищення цін;

- забезпечити групи реагування будівельними матеріалами, мобільними дамбами і насосами;

- закінчити очистку зливових каналів і водостоків;

- провести необхідний спуск паводкових вод, у тому числі за рахунок вільних ємностей на водосховищах;

- забезпечити безперебійну роботу громадського транспорту відповідно до графіку.

«Громадяни також повинні своєчасно отримувати інформацію. Щодня в облдержадміністраціях регіонів з високим ризиком підтоплень повинні проводитися брифінги для ЗМІ», - сказав Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул.

Інформація має бути розміщена на сайтах обласних, районних, міських адміністрацій, територіальних підрозділів Служби з надзвичайних ситуацій.

Олександр Вілкул зауважив, що 60% водних ресурсів Дніпра та інших транскордонних річок формуються за межами України, тому необхідно посилити координацію дій з урядами та службами з надзвичайних ситуацій сусідніх держав.

«Ситуація із прибиранням снігу продемонструвала, що люди розуміють ситуацію і готові надавати підтримку діям влади. Тому необхідно забезпечити можливість для участі волонтерів у ліквідації надзвичайних ситуацій. Для цього потрібно створити склади з необхідним обладнанням. Устояти перед стихією - це наша спільна справа», - заявив Віце-прем’єр-міністр України.

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко доповів Віце-прем’єр-міністру України Олександру Вілкулу про готовність регіону до проходження повені.

Він повідомив, що в області визначено потенційно небезпечні території, відпрацьовано комплекс заходів для забезпечення життєдіяльності: починаючи від наявності техніки, плавзасобів, медичного обслуговування, функціонування шкіл, дитячих садків до переміщення худоби на непідтоплювані території.

Відпрацьовано схеми оповіщення, налагоджено співпрацю та координацію дій із суміжними територіями Росії та Білорусі.

Затримок на прикордонних переходах немає, все проходить у плановому режимі.

За інформацією прес-служби Віце-прем’єр-міністра України та прес-служби облдержадміністрації