back

Для дітей Чернігівщини провели День спільнодії задля ментального здоров’я

01-06-2024 | 20:28

До Міжнародного Дня захисту дітей на Чернігівщині провели онлайнову  спільнодію для школярів. Захід відбувся у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» – ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Сотня учасників та учасниць з усіх районів області, які представляють шкільне самоврядування, обговорили, як дбати про своє ментальне здоров’я та обмінялися досвідом.

«Ментальне здоров’я — непомітний, але водночас головний двигун людини. Коли двигун збоїть, то ми нічого не хочемо, нас нічого не цікавить та все дратує, — звернулася до аудиторії заступниця голови ОДА Жанна Шерстюк. — Саме тому у нашій новій реальності важливо мати навички самодопомоги, а за потреби не соромитися звертатися за фаховою допомогою. Зокрема її може надати і сімейний лікар».

Детально про техніки самодопомоги, доступні для дітей на рівні громад та області інструменти у сфері ментального здоров’я, а також корисні продукти, створені в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», розповіла дітям обласна координаторка програми, радниця голови ОДА Інна Чистенко.

Школярі та школярки поділилися власним досвідом формування психічної стійкості та турботи про ментальне здоров’я.

Дев’ятикласниця Поліна з Корюківського ліцею № 2 розповіла, що від початку повномасштабного вторгнення відчувала постійний стрес та тривогу. Коли дівчина дізналася, що в ліцеї з’явилася арт-кімната, це стало відкриттям для неї.

«На  перших заняттях я відчувала деякий скептицизм, адже не думала, що окрім просто позитивних емоцій, я зрозумію щось нове для себе. Суть арт-терапії полягає в процесі створення, а не в кінцевому результаті. На заняттях з арт-терапії ми малювали, ліпили з глини, пластиліну,  створювали колажі, займалися пісочною терапією. Це дозволяло мені виразити те, що я відчувала, коли не знаходила слів, щоб описати свої емоції», — поділилась Поліна.

Кирило, учень 9-го класу Ніжинського НВК «Престиж», розповів про модель подолання стресів Basic PH та зауважив, що особисто йому бути в ресурсі допомагає волонтерство.

«Гарне ментальне здоров’я — запорука гарного самопочуття та життя. Ви завжди можете звернутися по допомогу, поговорити з однолітками, дорослими, вчителями та психологами. Не бійтеся своїх емоцій, свого стану та проблем, вчіться дослухатися та будьте почутими!», — звернулася його однокласниця Поліна.

Представники та представниці шкільних команд пообіцяли і надалі розповсюджувати отримані знання та власний корисний досвід стійкості серед однолітків.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації