back

Реформа профільної середньої освіти має відбуватися тільки в комунікації з громадами, враховуючи їх думки та особливості: на Чернігівщині – заступник міністра освіти і науки України

31-05-2024 | 17:30

Всі країни ЄС мають 12 чи 13-річну систему освіти. І в Україні з 2027-го року планується ввести трирічну профільну середню освіту (10–12 класи) за двома спрямуваннями: академічним та професійним. А вже до 1 вересня поточного року має бути затверджено плани формування мережі навчальних закладів.

Чернігівська область – один із пілотних регіонів, який вже працює над плануванням реформи. А експерти проєкту DECIDE допомагають області змоделювати ефективну мережу закладів освіти.

«Втім, наше міністерство не хоче впроваджувати реформу профільної середньої освіти шляхом «зверху-вниз», вказуючи громадам. Ми намагаємося організувати цей процес в обговоренні та комунікації. Тому ми тут сьогодні і зібралися, щоб почути всі особливості регіону, врахувати побажання та думки представників громад», – каже Дмитро Завгородній, заступник міністра освіти і науки України.

Сьогодні він спільно з експертами швейцарсько-українського проєкту DECIDE («Децентралізація для розвитку демократичної освіти») зустрівся  в обласному центрі з представниками громад та дотичних структур, щоб у форматі діалогу поспілкуватися про реформу профільної середньої освіти.

За словами Дмитра Завгороднього, як і в більшості цивілізованих країн світу, в старшій школі дитина повинна мати право вибору профілю. Починаючи з 10 класу в програмі будуть як обов’язкові дисципліни, так і поглиблене вивчення окремих предметів. В 11 і 12 класах можливість самостійного вибору ще збільшується. Це дозволить як нести відповідальність за своє навчання, так і заглибитися саме в те, що буде цікавим для учня та стане в нагоді при виборі професії.

«Ми впевнені, що профорієнтаційна складова навчання суттєво вплине на його якість. Адже, наприклад, вивчаючи фізику, діти повинні знати на якому підприємстві і як її можна застосувати. Таке реформування – це якісне оновлення програми навчання», – зауважив спікер.

 

Погоджується з заступником міністра і начальник ОВА В’ячеслав Чаус: «Профільна середня освіта – з поділом на академічну та професійну — даватиме дітям якісніші знання. Можливість вибору. Можливість отримати потужніші і більш практичні навички».  В’ячеслав Чаус підкреслив, що і до повномасштабного вторгнення система освіта в регіоні потребувала удосконалення — воно ж принесло ще більше викликів. Нині вдалося поступово налагодити навчальний процес та збільшити рівень очного навчання».  

«Окремо дякую головам громад — спільними зусиллями дуже багато зроблено в частині організації укриттів, підвозу учнів. Якщо у 2022 році близько 10% учнів навчалися офлайн, то зараз — більше половини. Це заслуга кожного голови громади. А за підтримки держави, міжнародних партнерів продовжуємо будувати укриття — і будуємо нову систему освіти. Для кращого майбутнього», — наголосив начальник ОВА.

До обговорення долучився і начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА Юрій Музика.

«Область – велика, щільність населення – мала. Тому у нас і виникають проблемні питання з організацією навчання. Втім, спільно з ОМС шукаємо варіанти їх вирішення. Мета реформи – покращити якість освіти в старшій школі, щоб дитина була вже готова до подальшого навчання. Комунікація у цьому напрямку з громадами відбувається. Будемо працювати, щоб можна було приїхати з віддалених сіл або організувати для дитини проживання у пансіоні при академічному ліцеї тощо», – пояснив спікер.

 

Про важливість обговорення реформи з усіма її учасниками та співпраці між МОН й ОВА з органами місцевого самоврядування та освітянами наголосила і Валентина Полторак, менеджерка Проєкту DECIDE, заступниця голови ГО DOCCU. Адже планування мережі академічних ліцеїв потребує розуміння необхідності змін та узгодження з громадами.

Що ж передбачає реформа:

  • після 9 класу учні обиратимуть напрям навчання: академічний або професійний. Академічний напрям зорієнтований на вступ у ЗВО, професійний - на опанування професії (з одночасним здобуттям повної загальної середньої освіти) та вихід на ринок праці;

  • учні 10-12 класів зможуть обирати профіль навчання, предмети й курси для поглибленого вивчення —  і так готуватися до опанування професії ще в школі;

  • буде створено окремі від початкової освіти академічні ліцеї з великою кількістю учнів;

  • визначено кластери, у межах яких ліцеї зможуть формувати профілі: STEM, мовно-літературний та соціально-гуманітарний;

  • оновлення матеріальної бази, підвищення кваліфікації вчителів, розроблення нових навчальних програм і матеріалів, запровадженню проєктного навчання;

  • учні зможуть доїжджати на навчання і/або проживати в пансіонах при ліцеях;

  • мережа ліцеїв має бути такою, щоб забезпечити вибір профілів для учнів із сіл: або багатопрофільні ліцеї, або кілька ліцеїв із різними профілями на доступній відстані.

Голови громад активно долучилися до обговорення. Зокрема, їх цікавили питання алгоритму переходу від 11-ти до 12-ти річної системи освіти, матеріального забезпечення навчальних закладів, підвищення кваліфікації педагогів, вибір предметів у ліцеях тощо.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації