back

Відродження Палацу гетьмана Кирила Розумовського

14-08-2008 | 15:22

Як повідомлялося раніше, на основних об’єктах НІКЗ "Гетьманська столиця" тривають ремонтно-реставраційні роботи. Одним з таких об’єктів є Палац гетьмана Кирила Розумовського.

Палац був побудований у 1799-1803 рр. на замовлення графа К.Г. Розумовського за проектом Чарльза Камерона. Це єдина будівля в Україні, що була запроектована цим видатним архітектором. Нажаль, її інтер’єри не збереглися, але збереглася сама будівля, плани, які підтверджують, що саме Чарльз Камерон розробляв цей проект. У даний час все оздоблення палацу виконується на основі аналогів, взятих з інтер’єрів Пітергофу та Царського села. Ці об’єкти були створені Чарльзом Камероном і збереглись до наших часів.

У палаці ніхто ніколи не жив, приміщення деякий час використовувалося як казарми Київським військово-інженерним управлінням. З часом будівля була розорена. Нині тут планується зробити комплекс відпочинку з входами біля палацу.

На сьогоднішній день процес реставрації та відбудови об’єкту просувається досить швидко. Всі конструкції всередині вже готові. Виконано штукатурні роботи, ін’єктування, заміна цегли, протезування, відбувається шпаклювання і оздоблення. У будівлі вже підведені вода, газ, електропостачання, встановлена охоронна сигналізація.

На першому поверсі палацу передбачено виставковий зал, касовий вестибуль, приміщення для охоронця та екскурсовода. Тут буде представлена виставка, присвячена реставраціям, палацово-парковому ансамблю та Батурину.

На другому поверсі розташовано декілька кімнат і два виставкові зали. У цих залах планується зробити виставки, одна з яких буде присвячена Івану Мазепі, а інша – Кирилу Розумовському. На другому поверсі вже настелений паркет, ліпні роботи знаходяться на стадії завершення.

Третій поверх майже готовий. Тут також зроблено паркетну підлогу, тривають малярні роботи.

У будівлі передбачено ліфт та пандус для людей з обмеженими можливостями.

Біля палацу запроектована гарна партерна зона: доріжки, сходи до річки. На сьогоднішній день розроблено дендроплан, за яким дерева, що ростуть на територїі палацово-паркового ансамблю будуть максимально збережені.

З обох боків палацу паралельно одне одному розташовані два двоповерхових флігелі. Ці будівлі були повністю зруйновані, залишилися лише фундаменти. Археологи їх дослідили, встановили розміри, локалізували і відбудували. За задумом один з флігелів був побудований для гостей, а другий – для обслуги, у Розумовського було біля 250 чол. обслуги. Нині одне з приміщень буде адміністративним, а в іншому зроблять готель.

Основний розробник даного проекту – Київський інститут „УкрНДІпроектреставрація”, директором якого є О.Є.Антонюк.

До листопада відбудовчі роботи на об’єкті планується завершити.