back

Про підтримку бізнесу в теорії та на практиці — на Раді громад Чернігівщини

28-05-2024 | 18:20

Тематична панель, присвячена платформі «Зроблено в Україні» та інструментам для підтримки та розвитку бізнесу чи не найбільше зацікавила учасників недавнього засідання Ради територіальних громад області.

Серед презентованих тут представникам громад можливостей — гранти від міжнародних партнерів, урядовий проєкт «єРобота», програма «Доступні кредити 5-7-9%», низка напрямів для аграрних виробників: компенсації вартості послуг з розмінування, частини вартості придбаної техніки та обладнання вітчизняного виробництва, часткове гарантування кредитів та інше.

Проєкт «єРобота», у свою чергу, включає низку напрямів: гранти на власну справу (зокрема для ветеранів та їхніх родин), створення і розвиток переробних підприємств, теплиць, садів.

«Підтримка бізнесу має бути пріоритетом нашої роботи. Те, що держава зараз виділяє кошти і паралельно це роблять міжнародні партнери, саме для підтримки місцевого бізнесу—дуже великий плюс. Бізнес генерує робочі місця, дає фундамент, завдяки якому у наших громадах залишаються, а не виїжджають люди, наповнює наші бюджети, тому треба наводити всі мости. Після нашої перемоги якраз бізнес і стане тим фундаментом, на основі якого буде розбудовуватись нова європейська Україна», — прокоментував обговорене на панелі секретар Менської міської ради Юрій Стальніченко.

Чимало з урядових інструментів підтримки бізнесу передбачають додаткові пільги для представників з деокупованих територій.

Читати також: Грантові програми та кредитування: про підтримку бізнесу – на брифінгу в ОВА

Читати також: Агровиробники Чернігівської області можуть скористатися новими програмами підтримки

Учасники панелі ознайомились з роботою регіонального офісу «Зроблено в Україні», який запрацював у Чернігові на базі обласного центру зайнятості у квітні цього року.

Тут зацікавлені у створенні власного бізнесу можуть отримати детальні консультації щодо участі у державних програмах підтримки, механізмів подання заявок та іншу методичну допомогу.

Вже скоро офіси платформи відкриються також у Ніжині і Прилуках, анонсувала директорка обласного центру зайнятості Людмила Ключник.

З підготовкою бізнес-планів та оформленням необхідних документів потенційним бізнесменам допомагає Регіональний фонд підтримки підприємництва по Чернігівській області.

Як державні гранти на розвиток власної справи працюють на практиці — учасники панелі вивчали на одній із станцій техобслуговування у Чернігові, що належить родині підприємців Олені, Павлу та Роману Прокопенкам.

Під час активних бойових дій у місті ця СТО була значно пошкоджена в результаті артилерійського обстрілу. Кожен з підприємців зміг отримати мікрогрант на розвиток власної справи за проєктом «єРобота» Завдяки отриманим коштам їм вдалося завершити відновлення станції, придбати обладнання для розширення бізнесу, зокрема для масштабування токарно- реставраційного цеху, — а також створити 6 робочих місць.

Крім того, як розповіла Олена Прокопенко, вона скористалася обласною програмою компенсації частини витрат на оцінку збитків, завданих внаслідок агресії рф.

«Цікава програма, цікаво було показано теоретично, і те, що ми побачили у практичній частині, — розповів Городнянський міський голова Андрій Богдан. — Городнянська громада — на прикордонні. Не всі банки хочуть кредитувати через великі ризики. Розвиток бізнесу сьогодні тут — це дуже складно. Треба знайти людей, які б за це взялися. Як показує практика, важливо вміти і правильно оформляти папери». Тож у рамках панелі Андрій Богдан налагодив комунікацію з гендиректоркою Регіонального фонду підтримки підприємництва по Чернігівській області Марією Фінюк, аби потенційні бізнесмени з Городнянщини одразу зверталися до Фонду за методичною допомогою.

«Відвідали прекрасну станцію, яка скористалася і обласною програмою, і державною для відбудови після того, як їхні потужності були розбиті російською навалою. Побачив на практиці, як люди цим скористалися, і у нас в громаді будемо доносити охочим, як отримати таку підтримку», — зазначив Комарівський сільський голова Віктор Бондаренко.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації