back

«Тобою скористалися»: брендований тролейбус, що розповідає історії постраждалих від торгівлі людей, від завтра курсуватиме в обласному центрі

27-05-2024 | 16:54

Він протягом пів року їздитиме різними маршрутами Чернігова, щоб привернути увагу містян до проблеми торгівлі людьми.

«У тролейбусі розміщено світлини, що розповідають історії постраждалих від експлуатації людей, а також інформацією, як вберегти себе та куди звернутися за допомогою. Окрім цього, з пасажирами будуть їздити і волонтери, які роздаватимуть тематичні буклети», – розповіла під час брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Наталія Кулікова, керівниця проєктів ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини».

Та додала, що мета цієї кампанії – пояснити населенню, що проблему не можна замовчувати, потрібно знати, куди звертатися і що робити.

«Багато громад нашого регіону були під окупацією і наразі перебувають під обстрілами. Жителі регіону вимушені евакуюватися, переїжджати з місця на місце. Тому проблема торгівлі людьми для нашої області наразі дуже актуальна», – зауважила спікерка.

Брендований транспорт «Тобою скористалися» курсуватиме в 10 обласних центрах України та Києві. Загалом інформаційна кампанія розроблена Міжнародною організацією з міграції спільно з Всеукраїнською коаліцією громадських організацій з протидії торгівлі за фінансової підтримки Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства юстиції Швеції.

Що ще зроблено в області для вирішення проблеми торгівлі людьми, розповів  Андрій Шемець, директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту  ОДА.

«В регіоні діє Комплексна обласна програми підтримки сім’ї, забезпечення ґендерної рівності та протидії торгівлі людьми на період до 2025 року. На сайті ОВА у розділі «Галузева інформація – Гуманітарна сфера» можна знайти повну інформацію, що робити, якщо потрапив у таку ситуацію та як її можна запобігти. Там є контактні дані та гарячі лінії всіх дотичних структур, куди можна звернутися», – каже спікер.

До речі, якщо в 2022 році статус постраждалого від торгівлі людьми отримало 47 осіб в Україні, то вже з початку поточного року таких громадян вже 43 (в 2023 – 118 осіб).

Таку статистику повідомила заступниця начальника Головного управління Національної соціальної сервісної служби в області Юлії Олифіренко.

«Наша служба активно працює в подоланні цієї проблеми. Наприклад, ми допомагаємо громадам розвивати комплексні соціальні послуги з формування життєстійкості. Вже 9 ТГ подали заявки на участь у проєкті:  Бахмацька, Борзнянська, Городнянська, Ніжинська, Чернігівська, Михайло–Коцюбинська, Добрянська, Корюківська та Коропська. Дві останні вже надають послуги життєстійкості. Це сприятиме вирішенню питання протидії торгівлі людьми як в інформаційному плані, так і в психологічній сфері», – говорить спікерка.

До речі, випадки торгівлі людьми пов’язані не тільки з сексуальною чи трудовою експлуатацією, а й з метою втягнення у злочинну діяльність.

«В минулому році до суду скеровано матеріали кримінального провадження діяльності транснаціонального злочинного угруповання, яке діяло на території України, Туреччини та країн Європи. Злочинці в Чернігівській області шукали чоловіків, які під час війни намагалися виїхати за кордон. Їм пропонували роботу: перевозити з Туреччини до країн ЄС, а саме Іспанії, морським шляхом іноземців з  Афганістану та Сирії. Організатори отримали 8 років ув’язнення», – розповіла Тетяна Симоненко, представниця Відділу міграційної поліції Головного управління Національної поліції в області.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації