back

Про «єВідновлення» на Раді громад: у діалозі – представники ТГ та фахівці міністерства

27-05-2024 | 12:02

Одна із панелей у рамках Ради територіальних громад Чернігівської області, що відбулася минулого тижня, була присвячена реалізації програми «єВідновлення» в регіоні.

Зокрема, представники зацікавлених у цьому питанні громад відвідали одну із лідерок реалізації програми – Новобілоуську ТГ, де поспілкувалися як зі спеціалістами профільного міністерства (онлайн), так і фахівцями ОДА та ГО «Український голос громад», яка надає юридичну допомогу учасникам програми.

«єВідновлення» наразі викликає багато питань як у населення, так і в представників ОМС. Ми тут, щоб отримати відповіді на питання, які нас хвилюють під час оформлення заявок, їх погодження, виплат компенсації тощо», – наголосив очільник Чернігівської районної адміністрації Андрій Попик.

Успіхами та досвідом у реалізації проєкту в Новобілоуській громаді поділився Дмитро Федоров, її голова:

«Наразі на розгляд комісії надійшло 194 заяви на виплату компенсації за пошкоджене житло. З них 143 на понад 20 мільйонів гривень – погоджено. На розгляді комісії – ще 37 заяв. 5 осіб подали повідомлення про завершення проміжного етапу ремонтних робіт. Стосовно 2 проведено проміжну верифікацію та схвалено виплату другого платежу».

Стосовно компенсації за зруйноване житло на розгляд комісії надійшло 45 заяв. З них погоджено 27 на майже 56 мільйонів гривень (21 сертифікат та 6 грошових компенсацій на будівництво). На розгляді комісії – ще 14.

Про загальну ситуацію з «єВідновленням» в області розповів Сергій Куреня, в. о. начальника Управління містобудування та архітектури Чернігівської ОДА.

«Вже подано понад 4 тисячі заяв щодо пошкодженого майна, близько 2 тисяч з них – погоджено (на понад 238 мільйонів гривень). Стосовно знищеного житла, майже 800 осіб подали звернення до комісій ОМС на отримання сертифікатів. Понад 300 заявників вже їх отримали на понад 463 мільйони гривень. За сертифікати вже придбано майже 150 житлових об’єктів», – каже Сергій Куреня.

Представники ТГ цікавилися у фахівців міністерства, коли запрацює компенсація тим, хто відбудувався самостійно за свої кошти. Також отримали пояснення стосовно алгоритму дій у разі, якщо житло має декількох власників тощо.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації