back

Навчальна програма «Право на бізнес: від ідеї до прибутку»

27-05-2024 | 09:14

Як служба зайнятості допомагає бажаючим відкрити власну праву, а діючим підприємцям та керівникам підприємств розвивати свій бізнес, розповіла директорка Чернігівського обласного центру зайнятості Людмила Ключник під час чергового тренінгу програми «Право на бізнес: від ідеї до прибутку».

За її словами, служба зайнятості супроводжує дві грантові програми «Власна справа» та «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей» урядового проєкту «єРобота», які сприяють започаткуванню та розвитку бізнесу. Перша з них передбачає надання мікрогранту від 50 до 250 тис. грн. За другою – учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни можуть отримати гранти на бізнес до 1 млн грн, а члени їх сімей – до 500 тис. грн. Обов’язковою умовою для грантоотримувачів є створення нових робочих місць в залежності від суми фінансової підтримки.

Крім того, в Чернігові на базі обласного центру зайнятості діє регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки малого та мікробізнесу регіону. Там можна отримати інформацію щодо державних програм підтримки бізнесу, допомогу з оформленням документів, зокрема зі створенням бізнес-плану, консультації щодо подачі заявок на гранти або кредити та інших послуг служби зайнятості для бізнесу.

«Після започаткування власної справи наші клієнти можуть скористатися послугами служби зайнятості вже в якості роботодавців, – сказала Людмила Ключник. – Наші фахівці допоможуть підібрати кадри, в тому числі й шляхом організації професійної підготовки за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Запропонують низку компенсаційних програм, зокрема за працевлаштування окремих категорій безробітних, внутрішньо переміщених осіб, безробітних на нові робочі місця, за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю».

До речі, навчальна програма «Право на бізнес: від ідеї до прибутку» реалізується Благодійним фондом «Право на захист» у межах проєкту «Сила: Житло, захист і засоби для існування людям, які повернулися додому», що реалізовується за підтримки Українського гуманітарного фонду (UHF).

Чернігівський обласний центр зайнятості