back

В'ячеслав Чаус: Щоб бути аграрієм на Чернігівщині, треба бути патріотом з великою долею авантюризму

23-05-2024 | 12:14

На цьому голова Чернігівської ОДА наголосив під час всеукраїнського навчально-практичного семінару щодо державної підтримки сільського господарства у 2024 році, який проходив у нас в області.

«Такі заходи важливі для обох сторін: аграраї мають знати про можливості, які надає держава, а профільне міністерство має отримувати фідбек для удосконалення механізмів», - наголосив В’ячеслав Чаус.

Загалом у діалозі із сільгоспвиробниками був в.о Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький та відповідальні за напрямками представники відомства.

«У квітні Уряд врегулював питання пільгового оподаткування  для агровиробників, що працюють у зоні активних бойових дій та активних бойових дій, де працюють реєстри. З травня малі аграрії з деокупованих територій, які обробляють до 120 га, можуть подавати заявку на отримання 8 тисяч гривень безповоротної допомоги на один гектар. Що дуже актуально для Чернігівщини», - зазначив Тарас Висоцький.

Сільгоспвиробники мали змогу отримати детальні роз’яснення щодо участі у програмах компенсації за розмінування сільгоспземель, «Доступні кредити 5-7-9», підтримки Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві та про підтримку малих виробників.  

Аграрії цікавилися строками надходження фінансування та можливостями розширення часових рамок участі в програмах.

Довідково. У 2023 році аграрії залучили 58,5 млн грн підтримки (у 2022 році 96,4 млн гривень). Крім того, за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» у 2024 році вже 129 виробників сільськогосподарської продукції отримали 777,5 млн грн пільгових кредитів, у тому числі під портфельні гарантії залучено 357,3 млн гривень. Популярними серед аграріїв є гранти на створення або розвиток переробних підприємств. У період повномасштабного вторгнення за цим напрямом в області 13 аграрних підприємств отримали гранти на суму 64,8 млн гривень.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації