back

Доступні медичні послуги – всім: медичні мобільні бригади побували у Прилуцькому, Ніжинському та Чернігівському районах

20-05-2024 | 17:07

Наприклад, у кінці квітня у Добрянці (Чернігівський район) та Малій Дівиці (Прилуцький район) лікарі оглянули понад 315 пацієнтів.

У прикордонному селищі Добрянка у місцевій сільській амбулаторії пацієнтів приймали офтальмолог, отоларинголог, невропатолог, ендокринолог та педіатр Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Люди мали нагоду виміряти артеріальний тиск, здати кров на виявлення  гепатитів В і С та для перевірки рівня цукру.

Також проведено дослідження 19 зразків води з власних колодязів на виявлення рівня нітратів. Відхилення виявлено лише в одному.

Під час роботи лікарів в амбулаторії розгорнулося «Містечко здоров’я»: фахівці Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб разом зі своїми колегами з Ріпкинського відділення спілкувалися з місцевими жителями щодо важливості щеплень від вакцинокерованих інфекцій.

Загалом вакциновано 12 людей, у тому числі 11 дітей.

 У селищі Мала Дівиця працювали кардіолог, невропатолог та офтальмолог. Ними оглянуто і надано профільні консультації 112 громадянам. 14 пацієнтам зроблено електрокардіограму, 35 – виміряно артеріальний тиск і 11 – рівень цукру у крові, 7 людей обстежено на предмет виявлення гепатитів.

Окрім цього, спеціалісти Прилуцького МРВ дослідили 7 зразків води від громадян (у 2 зразках виявлено перевищення рівня нітратів).

9 травня мобільна медична бригада з’їздила до Талалаївки Ніжинського району.

Протягом робочого дня, лікарями було прийнято понад 154 пацієнтів, в тому числі кардіологом було обстежено 23, офтальмолог надав консультації 25 громадянам, невропатолог – 21, ендокринолог обстежив – 17, онкохірург -24. Можливістю пройти ультразвукову діагностику скористалось 27 громадян. В профілактичних цілях здійснювалось вимірювання артеріального тиску і 51 громадян скористались такою нагодою, а  20 – перевірили рівень цукру в крові.

Цього разу до  складу мобільної медичної бригади долучилися і фахівці БФ «Рокада». Психолог Фонду проконсультував 7 пацієнтів, а спеціаліст з соціальних питань – 10.

Лікарі мобільної бригади також проводили прийом пацієнтів у Іваницькій сімейній лікарської амбулаторії Парафіївського ЦПМСД, куди прийшли як жителі села Іваниці, так і навколишніх населених пунктів – с.Городні, с.Тростянця, с.Бережівки, с.Верескуни та смт.Парафіївки.

Протягом робочого дня лікар-кардіолог проконсультував 25 чоловіків і жінок, офтальмолог обстежив 27 пацієнтів, отоларинголог прийняв 21 жителя громади. Крім того, ЕКГ пройшли 16 пацієнтів, 29 людям виміряно артеріальний тиск, 17 особам визначено ВІЛ-статус та обстежено на предмет виявлення гепатитів, 17 громадянам виміряно рівень цукру у крові, до профілактичних щеплень вдалися 2 дітей.

Спеціалісти Прилуцького МРВ дослідили 13 зразків води від громадян (у 8 зразках виявлено перевищення рівня нітратів), людей попередили про уникнення використання неякісної води, зокрема для немовлят.

16 травня «Мобільний автобус» побував у Батуринській ОТГ Ніжинського району.

Тут протягом дня кардіолог здійснив прийом 47 пацієнтів, невропатолог надав консультації 29 чоловікам та жінкам, офтальмолог дослідів стан зору та у разі необхідності призначив лікування 48 місцевим жителям, гінеколог обстежив 32 жінки, до хірурга звернулося 44 пацієнта, а до лікаря з ультразвукової діагностики – майже 90.

А ще до команди мобільної медичної бригади долучилися і інші спеціалісти – психолог благодійного фонду «Рокада» надала професійні консультації 10 людям, а працівник із соціальних питань цієї ж організації провів 16 консультацій.

Крім того, про вміст цукру у крові дізналися 42 пацієнтів, про свій артеріальний тиск – 45 людей, на ВІЛ обстежено 41 пацієнт. До щеплень проти інфекційних хвороб вдалося 20 громадян.

Також спеціалістами Центру проведено дослідження 30 зразків води на вміст нітратів, серед яких  у 12 зразках виявлено перевищення норми.

Окрім медиків у поїздці взяла участь і координатор з психічного здоров’я в Чернігівській області від проекту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» Вікторія Перепелиця, яка провела психоедукаційну лекцію про психічне здоров’я серед учнів 10-11 класів Батуринської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Того ж дня автобус з мобільною бригадою медиків та фахівців Прилуцького МРВ ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ України» приїхав до села Яблунівка Яблунівської ТГ.

Лікарі проводили прийом пацієнтів в приміщенні КНП «Яблунівський ЦПМСД» для жителі сіл Яблунівка, Сергіївка, Дубовий Гай та Ковтунівка.

Пацієнтів оглянули лікар-кардіолог, хірург та гінеколог. Громадянам виміряли артеріальний тиск, зробили електрокардіограму, перевірили кров на предмет виявлення гепатитів і цукру та визначали ВІЛ-статус.

Також спеціалісти Прилуцького МРВ дослідили 11 зразків води відгромадян (у 4  – виявлено перевищення рівня нітратів).

За повідомленнями Чернігівського обласного центру
 контролю та профілактики хвороб МОЗ України