back

Міністр економіки Латвії: Зі мною на Чернігівщину приїхали представники бізнесу, які готові розглядати варіанти партнерства

20-05-2024 | 18:02

Про це Вікторс Валайніс повідомив сьогодні під час спілкування з начальником Чернігівської ОВА В’ячеславом Чаусом.

«Те, що місцевий бізнес відновлюється і ніхто не релокувався, це чудовий факт. Це сигнал для бізнесу Латвії про те, що з бізнесом Чернігівщини можна планувати співпрацю. До того ж, бізнес області присутній на ринку ЄС і ми могли б розглядати партнерство і щодо експортних позицій», - зауважив урядовець.

 

Як зазначив В’ячеслав Чаус, партнерські стосунки між Латвією та Чернігівщиною зав’язалися ще до повномасштабного вторгнення, а війна їх лише зміцнила, хоч і змінила вектор.

«Сьогодні складно назвати сферу, де б латвійські партнери не підставили плече. Енергетика, відбудова, освіта, медицина… Цей перелік невичерпний. Та все ж, хотілося б мати не лише проєкти підтримки області, а й партнерства, про які ми говорили на форумі ще у 2021 році», - наголосив В’ячеслав Чаус.

 

Наразі важливо завершити відбудову семи будинків в Ягідному. Латвія вже звела самі будівлі, на стадії узгодження внутрішні роботи.

Окрім того, на порядку денному латвійської делегації вивчення нового напрямку взаємодії – протимінна діяльність.

«Розмінування для України – не заради розмінування, а заради відновлення. Власне тому питання розмінування, як стратегічного напряму, у віданні Мінекономіки», - роз’яснює заступник Міністра економіки України Ігор Безкаравайний. – Для Чернігівщини дуже актуальним є розмінування сільгоспугідь та підводне розмінування».

 

Мова йшла і про зміцнення співпраці щодо підтримки дітей прикордоння, зокрема в аспекті організації оздоровлення та відпочинку. На закріплення цих намірів був підписаний відповідний меморандум.

Регіональний офіс міжнародного співробітництва — ініціатива Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що має на меті розвиток взаємодії місцевих та регіональних влад з міжнародними партнерами, які прагнуть співпрацювати на рівні області та територіальної громади.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації