back

Пріоритетні напрямки роботи Уряду — енергетика, безпека та розвиток економіки, — Денис Шмигаль

12-04-2024 | 18:02

Ворог задіяв величезну кількість ресурсів, аби зруйнувати українську енергосистему. На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час виступу на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад за участі Президента України Володимира Зеленського.

За його словами, пріоритетним напрямком роботи Уряду та головним викликом наразі є енергетика.

Денис Шмигаль повідомив, що робота йде у трьох напрямках.

«Перше — це швидкі ремонти, а також відновлення об’єктів генерації та розподілу. Ремонти ідуть 24/7. Вдячні нашим енергетикам. Постійно координуємо потреби. Два дні тому говорили з послами G7. Маємо підтримку Литви, яка передає дуже потрібне обладнання, зокрема для наших ТЕЦ. Говоримо з усіма партнерами», — сказав він.

Окремо держава працює над питанням збільшення можливостей імпорту електроенергії з ЄС до 2,2 ГВт — на 30% більше, ніж зараз.

Другий напрямок — це децентралізація енергосистеми, зокрема — встановлення когенераційних установок. За словами Прем’єр-міністра, вже є понад 120 таких об’єктів.

«Звичайно, що цього недостатньо. Важливо на регіональному рівні активізувати співпрацю з партнерами в цьому напрямку», — підкреслив очільник Уряду.

Третій напрямок — це посилення ППО. Вже незабаром буде профінансовано закупівлю РЕБ для об’єктів критичної інфраструктури.

Окремо Прем’єр-міністр торкнувся питання  будівництва оборонних рубежів. За дорученням Президента Уряд ухвалив рішення про виділення ще 3,88 млрд грн на фортифікації. Загалом від початку року виділено вже майже 30 млрд.

«Сьогодні ухвалили рішення, яке дозволить «Укрзалізниці» в пріоритетному порядку безкоштовно перевозити бетонні складові для будівництва фортифікаційних споруд. Це дасть можливість значно прискорити облаштування наших оборонних рубежів», — повідомив він.

Третім пріоритетним викликом є безпека, зокрема облаштування укриттів.

Сьогодні в Україні більше 61,5 тисячі укриттів, при цьому 1200 з них додано за перши квартал. Близько 87% шкіл мають укриття, що покриває 93% учнів.

Цього року для будівництва та облаштування укриттів у школах виділено 2,5 млрд грн. Передусім, кошти отримають прифронтові області, які найбільше страждають від російських атак.

Денис Шмигаль також заявив, що в державі вистачає інструментів, аби пришвидшити відновлення економіки. В бюджеті закладено понад 40 мільярдів гривень, аби стимулювати цей напрямок.

Він нагадав, що в Україні наразі активно працюють пільги на великі інвестиції, індустріальні парки, підтримка українського виробника, страхування ризиків, пільгові кредити та гранти, субсидії, підтримка експорту, а також платформа «Зроблено в Україні».

Вебсайт Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України