back

До другої річниці визволення області: Президент вручив нагороди за служіння Українському народові

08-04-2024 | 11:45

До другої річниці звільнення Чернігівщини рятувальники, медики та волонтери, які проявили мужність та героїзм під час активних бойових дій на території області отримали нагороди від Президента України Володимира Зеленського.

Медичні заклади Чернігова не припиняли роботу після початку повномасштабного вторгнення. В умовах відсутності світла води і тепла лікарі продовжували надави допомогу всім, хто її потребував.

Завідувачка відділення пологового будинку Олена Колос працювала в умовах бомбосховища, допомагала жінкам та дітям, незважаючи на обстріли. У другий день війни лікарка допомогла жінці народити трійню – оперативним шляхом народилися три дівчинки. Також спільно з командою досвідчених фахівців врятувала жінку з масивною акушерською кровотечею при недоношеній вагітності. Операція проводилася увечері під час масивного обстрілу з використанням маленької лампи від генератора.

Завідувач відділення обласної лікарні Ігор Саргош проводив пораненим (цивільним та військовим) надскладні хірургічні втручання. Навантаження було неймовірним – до лікарні протягом години понад 50 поранених, які отримали ушкодження внаслідок артилерійських обстрілів та авіабомбардувань. Для надання допомоги пораненим доводилось робити термінові виїзди під постійними обстрілами в інші лікарні міста.

Так само цілодобово під час бойових дій в області стояли на захисті людей і рятувальники, виїжджаючи на пожежі, викликані російськими обстрілами, та розбираючи завали.

Неоціненну підтримку усім, хто цього потребував, надавали волонтери. Підприємниця Оксана Коваленко під час облоги Чернігова у 2022 році продовжувала випікати хліб та забезпечувати ним захисників міста, медичні заклади та цивільне населення.

Указами Президента України

За особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, подоланні наслідків надзвичайних ситуацій, спричинених збройною агресією російської федерації, сумлінне та бездоганне служіння Українському народові.

медаллю «За врятоване життя» нагороджено

ІЛЬЧЕНКА Олексія Івановича – головного майстер-сержанта служби цивільного захисту

КОЛОС Олену Василівну – завідувача відділення комунального некомерційного підприємства «Пологовий будинок» Чернігівської міської ради

ОЛЬХОВИКА Олександра Володимировича – сержанта служби цивільного захисту

відзнакою Президента України «Золоте серце» нагороджено

КОВАЛЕНКО Оксану Володимирівну – волонтера, директора товариства «Наша булочка», місто Чернігів

присвоєно почесне звання «Заслужений лікар України»

БАРДАКОВУ Григорію Григоровичу – медичному директорові комунального некомерційного підприємства "Чернігівський медичний центр сучасної онкології" Чернігівської обласної ради

САРГОШУ Ігорю Дмитровичу – завідувачеві відділення комунального некомерційного підприємства «Чернігівська обласна лікарня» Чернігівської обласної ради

СЕРГЄЄВІЙ Олені Миколаївні – завідувачеві відділення комунального некомерційного підприємства «Чернігівська міська лікарня № 3» Чернігівської міської ради.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
 з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації