back

Нарада за результатами організації та проведення зовнішнього незалежного оцінювання в Чернігівській області у 2008 році

18-06-2008 | 15:21

18 червня відбулася нарада за результатами організації та проведення зовнішнього незалежного оцінювання в Чернігівській області у 2008 році за участю заступника голови, керівника апарату облдержадміністрації Володимира Приходька, директора Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександра Сидоренка, начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолія Заліського, начальника управління у справах преси та інформації облдержадміністрації Дмитра Никоненка, начальника управління освіти Чернігівської міської ради Володимира Купріяненка та інших.

Відкриваючи нараду, Володимир Приходько зазначив, що Україна зробила дуже важливий крок на шляху до реалізації конституційного права на рівний доступ до вищої освіти, який передбачають Указ Президента України Віктора Ющенка від 20 березня 2008 року «Про додаткові заходи щодо підвищення якості освіти в Україні», відповідні урядові рішення. Уперше в історії нашої держави за допомогою сучасних технологій педагогічного оцінювання визначено поіменний список громадян України, які лише на основі знань стануть студентами.

У Чернігівській області для проходження зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) з української мови і літератури було зареєстровано 12960 бажаючих пройти тестування, з математики - 6198, з історії України - 3269, з всесвітньої історії - 130,з хімії -541, з географії - 735, з фізики - 1337, з біології - 2338, з основ правознавства - 2146, з основ економіки — 481, з зарубіжної літератури — 89. Реєстрація здійснювалася на 95 пунктах реєстрації.

4 червня 2008 року закінчилася основна сесія ЗНО. Вона проходила на 123 пунктах тестування. З них 118 функціонували на базі загальноосвітніх закладів, 3 - на базі вищих навчальних закладів, 2 - на базі професійно-технічних навчальних закладів. Було підготовлено понад 2 тисячі аудиторій. Близько 9,5 тисяч учасників тестування із сільської місцевості були забезпечені організованим підвозом. Загальна кількість учасників ЗНО в області становить майже 27 тисяч. Середній відсоток тих, хто зареєструвався і взяв участь у тестуванні, становить 82,6%, що значно вище загальноукраїнського показника.

Володимир Валентинович привітав директора загальноосвітньої спеціалізованої школи фізико-математичного профілю №12 м. Чернігова Василя Гопаченка, шість учнів якої показали на тестуванні максимальний результат з математики. Вітаючи випускників цієї школи, які продемонстрували унікальні знання з математики та фізики, Ірину Ганусевич та Антона Чередниченка, Володимир Приходько підкреслив, що ці учні ще раз довели собі та всьому українському суспільству, що завдяки наполегливій і невтомній праці можна досягнути успіху. Особливі слова подяки він висловив батькам Ірини та Антона - Світлані Ганусевич та Вірі Чередниченко.

За словами директора Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександра Сидоренка, завдяки наполегливій праці вдалося забезпечити проведення основної сесії тестування на високому організаційному рівні. Жодної апеляції на порушення процедури проходження тестування в області не надійшло. Також Олександр Сидоренко зазначив: «Чернігівська область з поставленим завданням щодо проведення зовнішнього незалежного оцінювання справилася на оцінку «відмінно», це не тільки моя оцінка, це оцінка Президента України та Міністра освіти і науки України, який був присутній у Чернігівській області і особисто дав високу оцінку організації процесу тестування. Чернігівська область твердо входить у першу десятку серед областей України за результатами тестування. 23 сертифікати по області з оцінками «200» – це дуже високий результат».

Олександр Сидоренко відмітив, що успішне проведення зовнішнього незалежного оцінювання стало можливим завдяки злагодженій роботі органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, освіти, охорони здоров'я, міліції. Він вручив подяки та висловив слова щирої вдячності від Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти, всім, хто поставився відповідально до проведення зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти, а саме: голові Чернігівської облдержадміністрації Володимиру Хоменку, заступнику голови, керівнику апарату облдержадміністрації Володимиру Приходьку, начальнику управління МВС України в області Івану Катеринчуку, заступнику начальника відділу державної служби охорони УМВС України в області Леоніду Кравченку, начальнику обласного вузла спецзв’язку Андрію Головку, в.о. начальника відділу ДАІ УМВС в області Сергію Калашнику, а також педагогічним колективам інституту економіки і управління та Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка.