back

19 проєктів на понад 3 мільйона гривень для 5 громад: Чернігівщина на шляху розбудови демократичного, мирного та гендерно рівного суспільства

03-04-2024 | 17:12

Кошти Деснянська, Варвинська, Іванівська, Ладанська та Остерська ТГ отримали в рамках другої фази проєкту, що реалізується Українським Жіночим Фондом у партнерстві зі Структурою ООН Жінки за фінансової підтримки Уряду Норвегії. 

Ініціатива «Розбудова демократичного, мирного та гендерно-рівноправного суспільства в Україні» за три роки активної роботи у напрямку участі жінок у розбудові миру, запобіганні й розв’язанні конфліктів та постконфліктному відновленні досягла неабияких результатів.

Читати також: П’ять громад Чернігівщини будуть вчитися будувати демократичне та гендерно рівноправне суспільство

Саме про них сьогодні і говорили в обласному центрі.

Підбили підсумки проєкту як безпосередньо його учасники – представники п’яти громад Чернігівщини, так і  реалізатори ініціативи під час прес-конференції в Агенції регіонального розвитку.

Серед присутніх від обласної адміністрації – Іван Ващенко, заступник голови ОДА та Андрій Шемець, директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту.

«Чернігівщина стала одним з цільових регіонів, де втілювалися заходи проекту, спрямовані на виконання Національного плану дій України з імплементації Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир і безпеку» до 2025 року. І хоча наразі ми підбиваємо підсумки ініціативи, проте як каже Ліна Костенко «Закінчення чогось одного – це обов’язково початок чого іншого, нового». Тож, маємо надію, що із завершенням цього проекту наша взаємодія не припиниться, а навпаки буде міцнішати й розвиватиметься у царині ролі жінок та розширення їхніх можливостей», – наголосив Іван Ващенко.

Сабін Фрейзер Гюнеш, представниця ООН Жінки в Україні, подякувала ОДА за всебічну підтримку проєкту та зауважила, що це дозволило посилити можливості жінок регіону і залучати їх до прийняття рішень. Наразі організація активно працює і над розширенням економічних можливостей жінок, гендерно-орієнтованим відновленням, що допоможе в інтеграції України до ЄС.

Сабін Фрейзер Гюнеш поцікавилася у представників ОДА, як в регіоні працюють над відбудовою з урахуванням потреб жінок та дівчат.

За словами Івана Ващенка, наразі в розумінні українців мир і безпека – це Збройні Сили України, де служать близько 62 тисяч жінок. Із них 14 тисяч мають статус учасниць бойових дій. Жінки активно залучені до прийняття важливих рішень на будь-якому рівні.

Андрій Шемець додав, що громади при плануванні свого відновлення та подальшого розвитку обов’язково враховують гендерний момент. Жіночі простори, соціальні сервіси, правові, консультаційні та інші послуги – все це розвивається в громадах та рухає їх у напрямку ЄС.

Що отримали ТГ від проєкту – розповіла Неля Лавриненко, координаторка ініціативи в області.

«Протягом 3 років проект працював за методикою мобілізації громад – 10 кроків. Основною цільовою аудиторію стали жінки з вразливих груп населення, зокрема жінки ВПО та жінки, які постраждали від збройного конфлікту. Згодом цільова аудиторія розширилася. Приєдналися жінки-військовослужбовці, ветеранки, члени їх сімей. Нами втілено 19 проєктів на понад 3 мільйони гривень», – каже спікерка.

А ще: створено 14 груп самодопомоги; 4 громадські організації, 5 гендерних профілів громад;  3 локальних плани на виконання Резолюції 1325; 3 аудити безпеки та 5 комплексних звернень з пропозиціями до ОМС.

Все це дає підґрунтя для системної конструктивної співпраці з місцевою владою стосовно розвитку гендерно-рівноправного суспільства.

Успіхами у реалізації проєкту поділилися і представники громад.

Наприклад, представниці Ладинської ТТ розповіли про створення фітнес-клубу «Гармонія» для жінок, які опинилися в скрутній ситуації. Заняття сприяють налагодженню зв'язків та згуртованості жінок громади. 

Також проєкт жіночий хаб «Територія добра» в цій же ТГ працює для інформування жінок про їх роль у згуртуванні громади, протидії насильству та у розбудові миру.

У Деснянській громаді діє проєкт «Зелене світло». Від допомагає навчити жінок з віддалених сіл, зокрема  дружин військовослужбовців, водійським навичкам. Це підвищує мобільність, економічну стійкість, полегшить доступ до медичних, освітніх та інших послуг.   

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації