back

Засідання робочої групи облдержадміністрації по аналізу причин безприбуткової діяльності та низького податкового навантаження підприємств, які працюють у потенційно прибуткових галузях чи є виробниками високоліквідної продукції

10-06-2008 | 10:18


10 червня заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус провела чергове засідання робочої групи обласної державної адміністрації по аналізу причин безприбуткової діяльності та низького податкового навантаження підприємств, які працюють у потенційно прибуткових галузях чи є виробниками високоліквідної продукції.

Як зазначила Наталія Василівна, за підсумками І кв. п.р. підприємствами області (без врахування банків) за бухгалтерською звітністю одержано позитивний фінансовий результат (сальдо) від звичайної діяльності до оподаткування в сумі 2,4 млн.грн. (за І квартал 2007 року був негативний фінансовий результат у сумі 33,1 млн. грн.). При цьому прибуток склав 102,5 млн. грн. (+45,6 проц. до І кв. 2007р.), збиток -100,1 млн. грн. (-3,3 проц.).

Фінансові результати роботи господарюючих суб'єктів за 4 місяці вже дещо покращились. Отримано позитивний фінансовий результат (сальдо) у сумі 41,2 млн. грн., у т.ч. прибуток 141,9 млн. грн. (у 1,5 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року).

Цього досягнуто, в основному, завдяки прибутковій роботі промисловості (особливо целюлозно-паперової та з виробництва та розподілення електроенергії, газу та води), торгівлі та підприємств фінансової діяльності.

Однак збитки становлять 100,7 млн. грн. - це на 1,1 проц. більше минулорічної суми. Значні збитки напрацювали підприємства будівельної галузі (-12,7 млн.грн.), транспорту і зв'язку (-9,2 млн. грн.), по операціях з нерухомим майном, оренді, інжинірингу та з надання послуг підприємцям (-6,5 млн.грн), а також харчової промисловості (-2,8 млн. грн.).

На засіданні робочої групи було розглянуто стан фінансово-господарської діяльності та проаналізовано причини безприбуткової діяльності таких підприємств: Дочірнє підприємство НАК "Надра України" "Чернігівнафтогазгеологія", ДП "Чемерський спиртзавод", ЗАТ "Бахмачконсервмолоко", ТОВ "Валвіт". Дані підприємства спрацювали збитково як за результатами бухгалтерської звітності, так і за даними податкових декларацій, тому виникла необхідність заслухати їх керівників на засіданні робочої групи.

У ході обговорення визначено основні причини збиткової діяльності підприємств та перспективи їх поступового виходу на прибутковий рівень. За результатами засідання робочої групи готується відповідне протокольне рішення.